Csak azok a márkák alkalmasak az általuk jelzett termék elkülönítésére és ezáltal a bejegyzésre, amelyek természetüknél vagy használati sajátosságaiknál fogva különböztetik meg ezeket a termékeket a többitől - mondta ki a verdiktet az Európai Bíróság, az unió legfelső instanciája a Philips és a Remington borotvavitájában. E szerint a holland Philips tripla forgófejes villanyborotvája nem élvez európai védjegyoltalmat; az így győztessé váló brit Remington folytathatja a hasonló borotva 1995-ben megkezdett forgalmazását.

A bíróság szerint a termék funkcióhoz kötött formája - mint a Philips tripla forgófejes borotvájáé - nem jegyezhető be védjegyként. A döntésben az a csavar - véli a BBC -, hogy a vállalatok nem védethetnek le olyan termékformákat, amelyek egyben műszaki megoldás velejárói, mert ezzel megakadályoznák a versenytársakat abban, hogy saját termékeikben hasonló funkciókat jelenítsenek meg.

A Philips 1985-ben jegyeztette be tripla forgófejes villanyborotváját, s amikor a Remington 10 évvel később hasonló termékkel lépett a piacra, nyomban jogbitorlási eljárást kezdeményezett. A bíróságok előtt a Remington azzal érvelt, képtelenség, hogy a Philipsnek kizárólagos joga legyen egy műszaki termék optimális formatervéhez - írja a Rapid. A cégek általában azért védetik le a formát, hogy ne a termék külső hasonlósága alapján támasszanak nekik mások versenyt. Az ügy az Egyesült Királyság fellebbviteli bíróságán folytatódik.

VG-összeállítás