Holnap szavaz az orosz törvényhozás alsóháza a földtörvény tervezetéhez benyújtott azon módosító indítványról, amely a külföldiek számára megtiltaná a termőföldek megvételét. Az indítványt négy, együttesen a dumában többséggel rendelkező centrista párt mellett a kormány is támogatja. Az első olvasatban az előző hónapban elfogadott és a föld magántulajdonba kerülését 1917 óta első ízben engedélyező tervezet csak a határ menti területeken zárta volna ki a külföldieket a termőföldvásárlásból - emlékeztet a Moscow Times.

Vlagyimir Putyin államfő az orosz kereskedelmi és iparkamara ülésén azt mondta, hogy nem kell elsietni a külföldiek földvásárlási jogának megadását. Ezt ugyanis az elnök szerint semmilyen gazdasági szükségszerűség nem indokolja - tudósít a BBC.

Beszédében Putyin kilátásba helyezte az elmúlt évtizedben off-shore zónákba kivitt pénzek legalizálását is, amennyiben azokat Oroszországban fektetik be. Az elnök azzal nyomatékosította ajánlatát, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem az adóparadicsomokra irányította a világ figyelmét, és nem zárható ki, hogy ottani számlákat zárolnak majd.

A Reuters által idézett Vedomosztyi orosz napilap úgy értesült, hogy a kormány a legalizálni kívánt pénzekre mindössze 13 százalékos jövedelemadót vetne ki,. Moszkva reményei szerint az elmúlt 12 évben külföldre menekített 300 milliárd dollár mintegy harmadát törvényesíthetik majd.

VG-összeállítás