A Reuters szerint a szakszervezetek számára bátorítóan hatott, hogy a fém- és gépipari munkavállalókat tömörítő IG Metall - egy 6,5 százalékos eredeti követelés után - 4 százalékos béremelést tudott kiharcolni egy országos méretű megmozdulással. A 950 ezer építőmunkás nevében fellépő IG Bau, tekintettel az ágazat súlyos konjunkturális helyzetére, csak 4,5 százalékos eredeti követeléssel lépett fel, amellyel szemben a munkáltatók képviselői 3 százalékot ajánlottak szeptembertől kezdve, kiegészítve egy egyszeri, 100 eurós augusztusi juttatással.

Az egyeztető tárgyalások legutóbbi fordulóját szombaton tartották Berlinben, ahol nem sikerült alapot találni a kompromiszszumra. A szakszervezet vezetője, Klaus Wiesehügel kijelentette, hogy a békére vonatkozó kötelezettségük véget ért, és hétfőn megszavaztatják a tagságot. Az akció támogatása esetén június közepén kezdődhet a munkabeszüntetés. A NetZeitung által idézett vezető szerint a tárgyalások egyértelműen az ország keleti felében buktak meg, mégpedig akkor, amikor az egyezség már karnyújtásnyira volt. A tárgyalások félbeszakadását Wiesehügel az egész német építőipar, sőt Németország számára is rossz jelnek minősítette.

A Reuters szerint azonban az IG Bau tárgyalási pozíciói nem olyan jók, mint más szervezetéi. Itt ugyanis a foglalkoztatottaknak csak mindössze harmada tagja az érdekképviseletnek, emellett az építőipar a német újraegyesítést kísérő boom óta folyamatosan hanyatlik, legutóbb a Phillip Holzman AG ment csődbe, két évvel egy milliárdos nagyságrendű segélyakció után. A postások, a nyomdászok és a kiskereskedelmi dolgozók képviseletében a szolgáltatóipari foglalkoztatottakat tömörítő szakszervezet állt elő egyelőre egy korlátozott munkabeszüntetés programjával.

A szeptemberi választásokra készülő Gerhard Schröder kormányának nyűgeit a fenyegető sztrájkhullám mellett az is tetézi, hogy miután a tartományi választásokon elért sikereik után a konzervatív uniópártok ellenőrzésük alá vonták a német felsőházat, máris blokkolták néhány, a szociáldemokraták által favorizált törvénymódosítás elfogadását - például a bérdömpingről, a fogyasztóvédelemről vagy a közbeszerzésről szólót. Az SPD hasonló módszerekhez folyamodott 1998 előtt, amikor a kormányon lévő konzervatívok adó- és más reformtörvényeinek elfogadását hiúsították meg.

VG-összeállítás