A Financial Times értesülése szerint Franz Fischler, az EU agrárbiztosa július 10-én a közös agrárpolitika (kap) több mint egy évtizede legradikálisabb reformját terjeszti elő. E szerint a támogatásokat különválasztanák a gazdálkodók termékeitől, és a kifizetéseket inkább környezetvédelmi, állattartási és élelmiszer-minőségi kritériumokhoz kötnék. A megtakarított összegeket pedig a szélesebb értelemben vett vidékfejlesztésre használnák fel.

Fischler elképzelései a tagállamok agrárminiszterei egy részének várható ellenkezésébe ütköznek majd.

Különösen az új francia középjobb kormány részéről feltételezhető, hogy megkérdőjelezi a terveket. Németországban viszont a szeptemberi választások kimenetelétől függ a reakció. Fischler azt reméli, hogy széles támogatottságot sikerül kialakítani a reformok elfogadtatásához az év vége előtt, mivel az adók jobb felhasználását ígéri, a gazdálkodók számára a kisebb bürokráciát, illetve annak az állapotnak a végét, amikor az összes támogatás 80 százalékát a gazdálkodók mindössze 20 százaléka kapja. A kap reformját végső soron pedig az unió kibővítése is elodázhatatlanná teszi.

A Reuters úgy tudja, hogy a reformtervek része lenne a gabona intervenciós árainak további csökkentése is. Ez ahhoz a stratégiához tartozna, amellyel az Európai Unió az amerikai farmerek növekvő versenyével kíván szembenézni. Az Egyesült Államokban a közelmúltban elfogadott agrártörvény ugyanis növeli a farmereknek juttatott támogatásokat, ami lefelé nyomhatja a világpiaci árakat. Mindez tovább súlyosbíthatja az EU-n belüli és kívüli gabonapiaci árak között már meglévő különbségeket, ami viszont az exporttámogatások növelésére késztetheti a tagállamokat - ez azonban az Európai Bizottság jelenlegi szabadkereskedelmi politikájával ellentétes. Ezért kerülhetne sor az intervenciós árak 5 százalékos csökkentésére.

VG-összefoglaló