Az egy-egy családon belüli közeli hozzátartozók ezentúl a települések közigazgatási határához tartozó összes termőföld legfeljebb 25 százalékát vásárolhatnák meg, illetve a tulajdonukban lévő terület nem haladhatná meg az 1000 hektárt, áll a földtörvény módosítási tervezetében. Az MSZP birtokpolitikai törekvései szerint ezzel a túlzott földkoncentrációt akarná megakadályozni az új kormány. A változtatás után nem nyílna lehetőség arra, hogy valaki a megvett területeket családtagjaira megkötések nélkül "szétírassa". Egy-egy belföldi magánszemély tulajdonában ugyanis maximum 300 hektár termőföld lehetett.

A törvénymódosítási tervezetben a koalíciós pártok nem kívánnak földvételi lehetőséget biztosítani a hazai jogi személyeknek. Az elképzelésekről - amelyek már szerepeltek a közigazgatási államtitkári értekezlet napirendjén - tegnap is többórás egyeztetés folyt az FVM-ben. Mint ismert, a cégek és szövetkezetek vásárlását a földtörvény ma teljes mértékben tiltja. Németh Imre agrárminiszter ugyanakkor korábban kilátásba helyezte, hogy az MSZP a vételt szigorú korlátozások mellett lehetővé akarja tenni számukra is.

Szakértők szerint a visszavonulással a kormány heves politikai vitákat előz meg, mivel a Fidesz vezette ellenzék már a szándékok hírére azt állította, hogy az új koalíció a földet ki akarja árusítani külföldieknek.

A jogi személyek belföldi tulajdonosait a kormány információink szerint azzal kárpótolná, hogy külön nevesítve előbbre (a második helyre) sorolná őket az elővásárlási sorrendben. A családi gazdálkodók helyett a még osztatlan táblák tulajdonostársai kerülnének a rangsor első helyére, míg a másodikon a földek használói és a mezőgazdasági cégek tulajdonosai szerepelnének. Őket a helyben lakó szomszédok és a helyben lakók követnék, a sor végén pedig a nemzeti földalap állna. Az előhaszonbérletnél a családi gazdálkodók helyett a ma hátul kullogó jelenlegi bérlők kerülnének az első helyre, őket pedig a helyben lakó szomszédok és a helyben lakók követnék.

A családi gazdálkodókat az elővásárlásnál és -bérletnél - szemben a január óta hatályos szabályozással - nem emelné ki külön csoportként a tervezet. Ehelyett egy-egy kedvezményezett kategórián (például a helyben lakókon) belül újabb sorrendet állítana fel, amelyben őket juttatná előnyhöz a regisztrált termelőkkel és a jogi személyekkel szemben. (Ez azt is jelenti, hogy bérlet esetén ezután a jogi személyek is helyben lakónak számítanának.)

A koalíció a változtatásokkal teljes mértékben törölné a jogszabályból azokat a passzusokat, amelyek különleges földügyi jogosítványokat biztosítottak az Orbán-kormány által nemrég privatizált 12 volt állami agrárgazdaságnak - tudtuk meg. Egyúttal hatályon kívül helyeznék azt a rendelkezést is, amely 50 éves bérbeadási lehetőséget teremtett a nemzeti földalap számára, szemben az általában érvényes tízéves maximummal. Mint lapunk híradásából korábban ismertté vált, az előző kabinet éppen a 12 magánosított cégnek kívánt 50 éves bérleti lehetőséget nyújtani a használatukban lévő állami földekre. Az új kormány tervei szerint mostantól mind az állami, mind a magántulajdonú termőföldeknél legfeljebb húszéves bérleti idő lépne életbe.

Hazafi László