Június 1-jével életbe lépett az az 1998-ban megszületett hét egyezmény, amely az EU és Svájc gazdasági kapcsolatainak megerősítésére hivatott. A megállapodások legérzékenyebbike a munkaerő szabad áramlásának fokozatosan megvalósítandó, 12 év alatt teljessé váló biztosításáról rendelkezik. A többi egyezmény a szárazföldi és légi közlekedés, a mezőgazdaság, a közbeszerzések, a technikai szabványok, valamint a kutatás-fejlesztés területét fedi le - tudósít az AFP.

Svájc lakosai 2000-ben népszavazáson foglaltak állást a megállapodások mellett, amelyek ratifikációja az unió tagállamaiban az idén áprilisban zárult le. A szabad munkaerő-áramlásról szóló egyezmény értelmében a svájciak két éven belül korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az EU tagállamaiban, ám az unió polgáraira még további öt éven át érvényes marad a svájci kvótarendszer. 2009-ben a megállapodást a feleknek meg kell majd erősíteniük, ami Svájcban vélhetően újabb népszavazás kiírását jelenti majd.

A szárazföldi közlekedésről szóló egyezményben Bern vállalta, hogy fokozatosan feloldja a 28 tonnánál nehezebb kamionok áthaladásának tilalmát, az uniós normának megfelelően 40 tonnában határozva meg a súlyhatárt. A légi közlekedés szabályozásával foglalkozó megállapodás kölcsönösen biztosítja a két fél légitársaságai számára a járatindítás jogát bármely uniós és svájci repülőtér között. Könnyebbé válhat a jövőben egyes mezőgazdasági termékek kereskedelme Svájc és az EU között; a sajtok esetében ötéves átmeneti időszakot teljes liberalizáció követ majd. Harmonizálják a svájci és az uniós közbeszerzési szabályokat, kölcsönösen megnyitva egymás előtt a közbeszerzések piacát.

Chris Patten, az EU külügyi biztosa reményét fejezte ki, hogy a jelenleg a feldolgozott mezőgazdasági termékekről, a statisztikai rendszerekről, az adócsalás elleni küzdelemről és a környezetvédelemről szóló tárgyalások hamarosan eredménnyel zárulhatnak - írja a Rapid. A biztos az uniós polgárok svájci megtakarításaira kivetendő adóról szóló tárgyalások azonnali megkezdését sürgette.

VG-összeállítás