Augusztus 1-jei hatállyal mégis mentesülnének a jövedéki törvényben előírt regisztrációs és jelentési kötelezettségek alól a szőlőtermelők - derül ki a kormány törvénymódosítási javaslatához benyújtott szocialista képviselői indítványból. Ezzel a koalíciós többség eleget tenne száznapos vállalásának, amelyet a parlament előtt lévő kormányelképzelések nem tartalmaztak. Az ígéretek szerint a szőlősgazdákat kivonták volna a jövedékiség hatálya alól, de e változtatásokat a kabinet a pénzügyi tárca aggályai miatt végül törvénymódosítási javaslatában nem vállalta fel.

A PM azért érvelt a szőlőtermelőket érintő módosítás ellen, mert a jövedéki szabályozás fellazulásától tartott - tudtuk meg. A tárca nem látta ugyanis biztosítottnak, hogy a gyors változtatással a jövedékiség helyett megfelelő jogszabályi megoldást lehet találni. Az MSZP-s módosító indítványt ugyanakkor információink szerint most a kormány is támogatja, miután az ügyben több háttéregyeztetést tartottak az utóbbi napokban. (Mint ismert, számos borágazati konszenzusos módosító javaslattal a PM és a kormány eleve egyetértett.)

A jelenlegi elképzelések lényege, hogy a szőlősgazdákat ezután nem a VPOP-nél, hanem csak a hegyközségeknél tartanák nyilván. Utóbbiak gyűjtenék a gazdálkodói adatokat is, amelyeket minden év végéig a VPOP-hez továbbítanának. Így a termelők a hegyközségekkel állnának kapcsolatban a vámhatóságok helyett. A VPOP ugyanakkor a későbbiekben is végezhetne gazdálkodói ellenőrzéseket, bár ezeket csak előre bejelentett időpontban, tehát nem váratlanul tehetné meg.

Hazafi László