A bírósági feladatok milliárdokban mérhető költségvetési támogatási többletet igényelnek jövőre - közölte Solt Pál a Világgazdaság érdeklődésére. Hozzátette: a számítások most folynak, s az első tervezetet júliusi ülésén tárgyalja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT). A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az OIT éléről is távozó elnök kifejtette: az elmúlt négy év bírósági büdzséje nem volt az OIT "sikerágazata", ám erről nem a testület tagjai tehetnek, hanem a politikai döntéshozók. Ők valószínűleg nem értették meg, hogy a szűken mért támogatás az ítélkezést is veszélyeztetheti. A fejezet alulfinanszírozottságát az Állami Számvevőszék vizsgálata is megállapította, és nem vonta kétségbe a bíróságok tízmilliárdos többletigényének realitását a parlament által megszavazott öszszeghez képest.

Solt Pál - aki 1990-től töltötte be az LB és 1997-től az OIT elnökének tisztét - utalt arra: az a bíróságok tekintélyét növelő előny, amelyben a rendszerváltást követően részesültek, négy év alatt elveszett. Most az új kormányzat ígéretét bírják a helyzet javítására. A bíróságok jövő évi költségvetésének előkészítésében az alapilletmény 50 százalékos emelésén túl számos egyéb szempontra is figyelemmel kell lenni, így a szükséges beruházásokra, felújításokra és egyebek közt azokra a kiadásokra is, amelyek a szakértői, pártfogó ügyvédi, kirendelt védői díjak emelésével járnak.

Az ötödik éve működő OIT-ról szólva kiemelte: az intézmény sikeres kísérlet arra, hogy egy demokratikus államban miként lehet elválasztani a bírói hatalmi ágat a törvényhozástól és a kormányzattól. A szétválasztásban sehol Európában nem jutottak olyan messzire, mint Magyarországon. Az OIT ma széles körű nemzetközi elismertségnek örvend. (MKK)