Az ukrán elnök kijelentette, hogy kormánya szeretné felgyorsítani az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat, amelyek eredményeként Ukrajna már 2008-ban társult státushoz juthatna, 2011-ben pedig teljes jogú tagként csatlakozhatna. A taggá válás mind az EU-nak, mind Ukrajnának elsődleges érdeke, mert ezzel megszilárdulna Európa egysége és stabilitása - mondta Leonyid Kucsma, aki úgy fogalmazott, hogy a csatlakozás az ország számára "stratégiai cél". Az államfő a múlt hónapban olyan kijelentést is tett, hogy az ország szeretne taggá válni az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetében, vagyis a NATO-ban.

Az 1991-ben függetlenné vált, 48 milliós lakosú ország a negyedik lenne az EU-felvételre pályázó volt szovjet köztársaságok sorában. Jóval előtte jár a három balti állam, amelyeknek jó esélyük van, hogy a bővítés 2004-ben esedékes első körében csatlakozhassanak. Ugyancsak jóval megelőzi Ukrajnát Románia, Bulgária és Törökország, amelyek már régen szert tettek a társult ország státusára.

A demokratikus intézményrendszer tökéletesítését illetően Kijevre óriási feladatok várnak. Mint a Bloomberg hírügynökség kiemeli, Kucsma elnököt magát is vádolják, hogy hivatalában utat nyitott a korrupciónak, ennek során barátokat és üzlettársakat juttatott állami vagyonhoz. Felróják neki, hogy kezdeményezte korábban privatizált aktívák viszszaállamosítását, emellett tovább élnek azok a gyanúsítások, amelyek szerint köze lenne egy oknyomozó újságíró meggyilkolásához. A kormánynak az IMF-fel fenntartott kapcsolatait sem sikerült normalizálnia, mert - a hitelező szerint - nem tett eleget a még mindig nagyarányú állami tulajdoni hányad csökkentéséért. Ukrajnának az évtized közepéig 5 százalékkal, onnan számítva 2011-ig 6,5 százalékkal kellene évente növelnie a bruttó hazai termékét, hogy valamelyest éretté váljon az EU-tagságra - véli a Bloomberg hírügynökség.

VG-összefoglaló