Bár továbbra is a mindennapos esetek közé tartozik az extrakönnyű fűtőolajok hamisítása, az üzemanyag-turizmus, a dohánycsempészet, illetve a hamis bor előállítása, a VPOP jövedéki igazgatóságának adatai arra utalnak, kevesebb visszaélés történik. A statisztikák azt mutatják, a szigorítások, elsősorban az elmúlt év utolsó négy hónapjában elrendelt fokozott pénzügyőri jelenlét a várt elrettentő hatással járt. Jelenleg naponta 300-500 jövedéki ellenőrzés történik, az esetek tíz százalékában indul eljárás. Némi egyszerűsítéssel körülbelül ilyen arányúnak tekinthető az illegális gazdaság - mondta lapunknak Simon Zoltán igazgatóhelyettes. Ez jóval kisebb, mint a korábbi években - tette hozzá.

Tartósan nem lehet fenntartani a 24 órás szolgálatot, ám hasonló akciókat a jövőben is terveznek - mondta. Pluszlétszámot erre a feladatra nem kapnak, de személyi átcsoportosítással megoldható, hogy alkalmanként egy-egy területet koncentráltan górcső alá vegyenek.

Annál is inkább szükség van a szigorúbb ellenőrzésekre, számonkérésekre, mert a napokban a pénzügyi tárca indítványt nyújtott be a költségvetés módosítására. Ennek alapján nőnek a VPOP-val szemben támasztott követelmények: a korábban tervezettnél 115,9 milliárddal nagyobb bevételt kell produkálnia az év végén. Ezen belül a fogyasztási és jövedéki adóbevételi soron az eredeti 563,5 milliárd helyett 581,9 milliárd forint beszedését várják el a VPOP-tól. A központi büdzsé módosításáról a jövő hónap közepén dönt a parlament.

A VPOP az új bevételi előirányzatokat is figyelembe véve intézkedési tervet készít az illegális szféra visszaszorítására. A leginkább veszélyeztetett termékkörökre különös hangsúlyt fektetnek - mondta Simon. Fokozottan ellenőrzik az extrakönnyű fűtőolajok üzemanyagcélú felhasználását, illetve az úgynevezett benzinturizmus útvonalait. Ugyancsak nagyobb figyelemre számíthatnak az alkoholhamisításban, illetve a dohánycsempészetben tevékenykedők, de nem maradnak ellenőrzés nélkül a borhamisításban érintett körök sem.

Bisztricsány Julianna