Csehországban tegnaptól liberalizált a vezetékes telefonpiac. Ezt azt jelenti, hogy a Cesky Telecom elveszítette monopolhelyzetét, s az ügyfelek ezentúl szabadon választhatnak a különböző szolgáltatók között. A Cesky Telecom elnökhelyettese, Jirí Jirousek ezzel kapcsolatban közölte, hogy eddig kilenc szolgáltató érdeklődött a hálózat használatának lehetőségéről. Hárman közülük - az Aliatel, a Tele2 és a Contactel - már meg is állapodtak a Cesky Telecommal, a többiekkel a

tárgyalások még folyamatban vannak.

A három új szolgáltató közül az Aliatel és a Contactel már július elsejétől működik, a Tele2 várhatóan augusztusban indul. A további érdeklődők a British Telecom, a KPNQwest/GTS, az ETel, a Czech On Line, a Pragonet és a Kiwwi. A Cesky Telecom az ügyfeleknek lehetővé teszi, hogy a versenytársak hálózatán egy négy-, illetve ötjegyű hívószámmal bármiféle hívást lebonyolíthassanak. Ez az internetes szolgáltatásokra nem vonatkozik: ezekről a felek egyelőre még tárgyalnak, a megállapodás július végére várható. A vezetékes telefonok mellett már most szabadon hívhatók a mobiltelefonok is.

Szakértők szerint a Cesky Telecom versenytársainak hálózatát elsősorban a városközi, illetve a nemzetközi hívásoknál fogják használni a fogyasztók. A helyi hívásoknál, amely az összes hívás mintegy harmadát teszi ki, a különböző ajánlatok kihasználása a nagy költségek miatt nemigen várható.

Az MTI szerint a gyakorlatban mindez úgy fog működni, hogy az, aki valamelyik versenytárs cég hálózatát is használni kívánja, a Cesky Telecom mellett ezzel a társasággal is szerződést köt. A Cesky Telecomnak fizeti majd a havidíjat, illetve az annak hálózatában lebonyolított beszélgetéseket, s az alternatív szolgáltatónak fizeti az annak a hálózatán lebonyolított hívásokat. Prágai szakértők azt várják, hogy az év végére az alternatív szolgáltatók a vezetékes telefonpiac mintegy 10 százalékát veszik át a Cesky Telecomtól.

vg-összefoglaló