Tegnap aláírta a PHARE 2002. évi nemzeti programjának második pénzügyi megállapodását Jürgen Köppen, az Európai Bizottság budapesti delegációjának vezetője és Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára. Magyarország ebben az évben 120 millió euró támogatást kap intézményfejlesztésre, terület- és humánerőforrás-fejlesztésre, közösségi programokra és határ menti együttműködésre. A tegnapi megállapodás értelmében összesen 74 millió euró támogatást kaphatnak a hazai programok. A keret első részéről még áprilisban írtak alá szerződést.

Jövőre várhatóan ugyancsak 120 millió eurót kaphatunk. Az EU által biztosított pénzhez a kormány további 40 százaléknyi forrást tesz hozzá, míg a pályázóknak 10 százaléknyi saját erővel kell rendelkezniük. A várható csatlakozási menetrend szerint a PHARE utolsó magyarországi programjai az idei és a jövő évi projektek lesznek, a támogatás ugyanis az uniós csatlakozás előkészítésére jött létre.

Az idei PHARE több tekintetben is hozott újdonságokat. A programcsomag első része kizárólag az uniós jogharmonizációhoz kapcsolódó intézményfejlesztési projekteket tartalmazott, hogy Magyarország a csatlakozásra való felkészülés utolsó fázisában gyorsított ütemben tudja felkészíteni intézményeit. A tegnap aláírt második csomag tervezésben és lebonyolításban a majdani strukturális alapokból érkező támogatásokhoz közelít.

A PHARE-Orpheus program már arra a többéves tervezési mechanizmusra és hosszú távú gondolkodásra készít fel, amely elengedhetetlen az uniós támogatások igénybevételéhez. A tegnap aláírt támogatásból 41 millió eurót fordítanak az Orpheus programra, azaz terület- és humánerőforrás-fejlesztésre. Ezen belül pályázni lehet olyan helyi beruházások ösztönzésére, mint a volt ipari területek felújítása vagy utak építése. A közmunkaprogramok célja a foglalkoztatottság növelése. A csomagban benne van az informatikai fejlesztések támogatása az általános iskolákban, illetve a romák társadalmi befogadását elősegítő intézkedések ösztönzése.

A projekt-előkészítő alap célja, hogy az EU-csatlakozás utáni első programozási időszakban a hazai pályázók a lehető leghatékonyabban tudják felhasználni az uniós támogatásokat. A programok keretében többek között önkormányzatok és önkormányzati társulások, állami és helyhatósági intézmények, civil szervezetek, alapítványok, kamarák, vállalkozások vagy képzési intézmények pályázhatnak. A tenderek várhatóan az idén ősszel, illetve jövő tavasszal jelennek meg. (KÁ)