Az Európai Központi Bank várhatóan ismét csökkenteni kényszerül a - legutóbb decemberben leszállított - idei növekedési előrejelzését - közölte az intézmény kormányzótanácsának finn tagja. Matti Vanhala a lanyha üzleti bizakodással, a fenyegető iraki háború következményeivel, az erősödő euróval és a kiújuló német recessziós veszéllyel indokolta pesszimista várakozásait.

Az EKB negyedévente készít növekedési előrejelzést, ilyen prognózist azonban csak júniusban és decemberben tesz közzé. Tavaly év végén a jegybank az 1,1-2,1 százalékos sávba szállította le az euróövezet 2003-ra valószínűsített GDP-növekedését. Az előrejelzés egy kerek ponttal marad el a tavaly nyáron nyilvánosságra hozott - 2,1-3,1 százalékos - számítási variánstól. A terjedő bizonytalanság kapcsán a Financial Times olyan szakértői véleményeket idéz, amelyek szerint az euróövezet összesített növekedése az idén az 1 százalékot sem éri el. A londoni lap úgy véli, hogy a romló kilátások miatt az EKB-nak minden oka meglesz, hogy a decemberben 2,75 százalékra leszállított irányadó kamatát tovább csökkentse.

A kilátásokat illetően Vanhala különösen aggodalmasnak tartja, hogy Németországban négy éve nem tapasztalt ütemben esik az ipari termelés, amit a bankár a recesszió határán való tántorgás jeleként értékel.