Az 1998. végi konszolidációnál 45 milliárd forintot tett ki annak az öt spanyol befektetési ügyletnek a céltartalékigénye, melyet az előző vezetés 98 júniusában egyetlen napon, egyetlen előterjesztés alapján határozott el.

A spanyol ügyletet a bank 1998 júniusában két lépésben bonyolította le. Először a bank megszerezte nyolc társaság üzletrészét 23 milliárd forint névértéken. Erre az Állami Számvevőszék által csak "A" holdingnak nevezett, a Pb holdudvarába tartozó legnagyobb kongomerátum 37 milliárdnyi tartozásának fejében nyílt lehetőség. Ezzel párhuzamosan hozzájárultak ahhoz, hogy egy spanyol ügyfél a bank másik öt társaságában 99,99 százalékos tulajdoni hányadot szerezzen, 44,5 milliárd forintos apport értéken.

Ezt követően a spanyol fél az öt társaságban szerzett tulajdonát elcserélte az "A" holdingtól a bankhoz került - de eredetileg is a bank által alapított - nyolc üzletrészre. A csere egyenértékűségének biztosításához a 37 milliárd forint nyilvántartási értékű üzletrészeit a Pb 44,5 milliárd forintra értékelte fel.

Az ÁSZ megállapította azt is, hogy a korábbi vezetés tudtában volt annak: a spanyol fejlesztésekre nyújtott devizahitel fedezetét nem más jelenti, mint a bank saját tulajdonában lévő ingatlana. Vagyis a hitel vissza nem fizetése esetén a bank számára egyértelmű veszteség lesz.

Az ÁSZ idei értékelése szerint az új vezetés már megfelelően kezelte a spanyol örökséget. Az eszközök érlékesítése szabályszerű volt, a számvevőszék nem tárt fel jogszabályban, illetve a vagyonkezelési szerződésekben rögzített kötelezettségeket sértő eseteket - húzza alá jelentés. A korábbi vizsgálat a peres eseményeket 2000 végéig követte, melyek alapján megállapította, hogy a vezetőváltást követően a Reorg-Apport Rt.-re bízott csomaggal kapcsolatban annak kezelője megtette az elvárható jogi lépéseket

Jelentősebb előrelépésnek tekinthető eredmények születtek: így az ingatlan tulajdonosai elismerték a meglévő ingatlanok beszerzésével kapcsolatban keletkezett adósságukat, ezáltal megteremtődött a törvényes feltétele annak, hogy ezek vételárát, a 41 millió dollár devizahitel törlesztéseként, a Reorg-Apport Rt. megkapja. Jelenleg perek és ellenperek sokasága bonyolódik, melyek kimenetelét nem lehet prognosztizálni, arra azonban kitér a jelentés, hogy a Reorg Apport Rt. eredményeket ért el az ingatlanok értékesítésében.