Ioam Mircea Pascu román védelmi miniszter bejelentette, hogy folyik a hivatalos tárgyalások előkészítése amerikai katonai bázisok létesítéséről. A román televíziónak adott nyilatkozat szerint a megbeszélések időpontjáról és formális kereteiről még nincs döntés.

Egy héttel korábban Pascu volt az, aki a román vezetés részéről először közölt részleteket a Kogalniceanu légi támaszpont amerikai használatáról az iraki hadműveletek idején. A védelmi miniszter elismerte, hogy a constantai bázisról a katonai egységeket és eszközöket szállító gépek közvetlenül Észak-Irakba repültek. Amerikai információk szerint az iraki háború csúcspontján több mint háromezer fős speciális egység állomásozott Constantában. Kogalniceanu használatának jelentőségét megnövelte, amikor Törökország megtagadta saját bázisai átengedését. A tartós jelenlét a Közel-Kelethez elérhető közelségben fekvő, jó tengeri, közúti és vasúti kapcsolattal rendelkező román bázison illeszkedik azokhoz az amerikai tervekhez, hogy az eddigi németországi állomásoztatást kisebb, rugalmasabb támaszpontokkal váltsák fel az új NATO-tagállamokban.

De erősödik az amerikai hadiipari jelenlét is a térségben. Lengyelországban hivatalosan is bejelentették, hogy a múlt hét pénteken aláírták az "évszázad üzletének" nevezett offset megállapodást, amelynek keretében Varsó 48 F-16-os gépet vásárol 3,5 milliárd dollár értékben. A Lockheed Martin a beszerzés ellenértékeként 7,5 milliárd dollár értékben ruház be a lengyel gazdaságba, amelyhez az amerikai kongresszus korábban már egy 3,8 milliárd dolláros kölcsöncsomagot is jóváhagyott. A szerződés megkötésével kapcsolatban Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke a római La Repubblicának azt nyilatkozta, "nem túl boldog", hogy arra egy nappal Lengyelország uniós csatlakozási szerződésének aláírása után került sor. Leszek Miller lengyel kormányfő "megütközéssel" fogadta Prodi kijelentését, és emlékeztetett rá, hogy a hivatalos döntés már tavaly decemberben megszületett. A cseh Lidové Noviny közben arról írt, hogy (ugyancsak az athéni ceremónia időpontjában) Jaroslav Tvrdik védelmi miniszter a prágai amerikai nagykövettel tárgyalt F-16-os vagy F/A 18-as vadászgépek beszerzésének a lehetőségéről.