A vasúton utazók jogainak védelme érdekében Loyola de Palacio uniós közlekedési biztos a vonatkésésekből eredő károk kompenzálásának kötelezettségét róná a vasúttársaságokra. Az erről szóló irányelvtervezet - amelyet még az idén elő akar terjeszteni - az egy óránál nagyobb késésekre a jegyár teljes visszatérítését írná elő és a lekésett csatlakozásokkal, illetve az abból eredő károkkal kapcsolatban kimondaná a vasúttársaságok felelősségét. Ez alapján pedig a károsult utas polgári peres úton akár 5500 eurós kártérítést is követelhetne.

Tavaly év végén a légi közlekedés területén fogadtak el hasonló szabályozást, a vasúttársaságok azonban általában jóval nagyobb késésekkel számolnak, és így az intézkedés nyomán tetemes többletköltségeik keletkeznének, ami az amúgy is súlyos helyzetben lé-vő ágazatot tovább sújthatja - fogalmaz a Financial Times Deutschland. A kontinens egyik legnagyobb szolgáltatójának számító Deutsche Bahn (DB) máris megkondította a vészharangot, és a szövetségi közlekedési és fogyasztóvédelmi miniszterekkel kezdett tárgyalásokat. Az ilyesfajta kártérítési kötelezettséget idáig ugyanis nem szabályozták törvényben, a német jogszabályok például csak a szállásköltséget róják a vasúttársaságra, ha az utast nem tudták az előre meghirdetett időben célba juttatni és ezért kénytelen egy éjszakát útközben eltölteni. A DB szerint ha a bizottsági javaslat életbe lépne, a társaságok a többletköltséget a közönségre lennének kénytelenek továbbhárítani, ami akár tízszázalékos áremeléshez is vezethet. A vasúttársaságok a felelősség alól csak az esetben mentesülhetnek, ha bizonyítani tudják, hogy a késésnek külső, elháríthatatlan oka (vihar, baleset) volt.

Magyarországon a MÁV által üzemeltetett intercityjáratok 15 percnél nagyobb késése esetén a forgalomirányító központi utasítása alapján a járat vonaljegyárán felüli pótdíjának összege a célállomás megjelölt pénztáránál visszakapható. Ez a fajta "garancia" a vasúttársaság egyoldalú vállalása, külföldi és más belföldi járatok esetén nem érvényes - közölte a MÁV ügyfélszolgálata.