Általános igazgatási tapasztalatok összegzése, a meglévő jogszabályok végrehajtásának ellenőrzése, szükséges új törvények, törvénymódosítások előkészítése - az elképzelések szerint a jövőben elsősorban ilyen jellegű feladatokat kell majd elvégeznie "a tisztább, átláthatóbb közélet megteremtése érdekében" Keller Lászlónak. A miniszterelnök eddig még nem értékelte a nyilvánosság előtt a miniszterek és államtitkárok munkáját, ám lapunk úgy tudja, a közpénzügyek "gazdájának" figyelmét arra hívta fel: a továbbiakban nem a konkrét, egyedi ügyeket kellene előtérbe helyeznie.

Medgyessy Péter környezetében úgy vélik, Keller László mandátuma korábban is általánosabb érvényű volt, ám a gyakorlatban inkább az előző kormány működése kapcsán tett feljelentései határozták meg működését. Annak érdekében, hogy a témakört Kellerrel együtt kiemeljék a napi politikai csaták szintjéről, az államtitkárságot a MeH-ből a pénzügyi tárcához helyeznék át. Ennek logikus magyarázata, hogy a "pénzügyeknek" ebben a minisztériumban van a helyük. Remélik, hogy egy ilyen lépés kivédheti a vádakat, amelyek a közpénzek mozgásának nyomon követése mögött politikai indokokat sejtetnek. A döntés illeszkedik a kancellária karcsúsításának koncepciójába is, melynek során a MeH szervezetébe szervesen nem illeszkedő egységeket máshová telepítenék.

A közpénzügyi államtitkárság megalakulása óta Keller László és csapata folyamatosan támadta az előző kormányt és vezető politikusait, akik válaszul az államtitkárt tartották össztűz alatt. Több tucatnyi feljelentést tett, többek között az Országimázs Központ vagy a Millenáris Kht. ügyeiben, illetve számos vizsgálatot kért a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól. A rendőrség sok esetben nyomozást rendelt el, ám egyelőre nem születtek látványos eredmények. Az ellenzék ugyanakkor azért is támadta a politikai államtitkárt, mert az új ügyek esetében - mint például Nagy Sándor politikai államtitkár irodabérlése - nem indított vizsgálatokat.

Keller László törvény-előkészítő munkássága kevésbé mutatkozott meghatározónak. A parlament e héten fogadta el az üvegzsebtörvényt, ám azt az Igazságügyi Minisztérium terjesztette elő, az államtitkárnak konzultatív szerepe volt. Lapunknak adott korábbi interjújában (VG, 2003. február 20.) ugyanakkor beszámolt ilyen típusú terveiről, megemlítve, hogy fontosnak látja a közbeszerzési törvény módosítását, hiányolja a lobbitörvényt, s úgy véli, reformra szorul a pártfinanszírozás és a pártgazdálkodás is.