A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. közgyűlése módosította a társaság okiratát - értesült lapunk. Ezzel lehetővé vált, hogy a Széchenyi-kártyát működtető Ka-Vosz Rt.-ből kivásárolják a tulajdonosokat. A tranzakcióval meg kell még várni a Ka-Vosz közgyűlését is, de a társaság számviteli átvilágítása már megkezdődhet.

A Ka-Vosz Rt. kivásárlására (VG, április 22.) a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. igazgatósága már korábban felhatalmazást adott. Ehhez azonban a többségi állami tulajdonban lévő társaságnak módosítania kellett az alapító okiratát, amihez a cég közgyűlésének áldása kellett. Ez tegnapelőtt megtörtént - tudtuk meg. Így kivásárolhatják a

Ka-Vosz teljes részvénycsomagját, beleértve a három magánszemélynél lévő egy-egy papírt is. A tranzakcióra a tervek szerint május közepéig sor kerül.

A kivásárlást követően a Ka-Vosz Rt. 20 millió forintos jegyzett tőkéjét még egyszer 20 millióval megemelik. Ehhez a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. 8 millió forinttal, az egyik tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. 12 millióval járulna hozzá. Így a Ka-Vosz 40 millió forintra növelt alaptőkéjéből az MFB 30 százalékban, a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. pedig 70 százalékban részesedne.

Értesüléseink szerint a Ka-Vosz Rt. a Széchenyi-kártyához hasonlóan, a kisvállalkozóknak tervezett faktoringban is közvetítőként venne részt. Ehhez is a kamarai irodáknak köszönhető országos hálózatát venné igénybe. Egyes hírek szerint a mikrohitelezés is a társasághoz kerülne.

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt.-t 2002 végén jegyezték be a cégbíróságon 1,7 milliárd forinttal (saját tőkéje 3,4 milliárd). A társaság a fejlődésre képes kisvállalkozások versenyhelyzetének (termék- és technológiafejlesztés, hitelképesség) javítását célozza. Ehhez fejlesztési tőkeként fektetnek be 10-100 millió forintot három, maximum öt évre, aminek fejében a kisvállalkozásban kisebbségi tulajdonhányadot szereznek. (MK)