A bevételek és a működési kiadások a tervezettet megközelítően alakultak, a beruházási és felújítási kiadások teljesítése azonban jelentősen elmaradt a költségvetésben szereplőtől - derül ki a főváros 2002. évi zárszámadásából. Az előterjesztésről a fővárosi közgyűlés tegnapi ülésén megkezdődött a vita, de a szavazásra, illetve a tavalyi pénzmaradvány felosztásának jóváhagyására a következő közgyűlésen kerül sor.

Évek óta gond a fővárosban, hogy a tervezett beruházásoknak 50-60 százaléka indul el abban az évben, amikorra ütemezték, ami drágítja a munkákat. Atkári János főpolgármester-helyettes szerint többnyire nagyberuházásokról van szó, amelyek az önkormányzaton kívülálló okok miatt nem tudnak elindulni. Ám ha az ezekre tervezett pénzt átcsoportosítják és az adott fejlesztés mégis elindulhat, akkor a források előteremtése okozna gondot.

Tavaly a tervezett bevételek csaknem 95 százaléka, 295,7 milliárd forint realizálódott. A fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatok legnagyobb saját bevétele az iparűzési adó, ebből a várt 107 milliárd helyett 115 milliárd folyt be. A kiadások 78,7 százaléka teljesült, ami 276,3 milliárd forintot jelent. A teljesítést a felújítások és beruházások csúszása rontotta.

Az eredeti költségvetésben jóváhagyott 33,3 milliárd forint összegű hitelfelvétel az év folyamán 38,6 milliárdra módosult. A célhitelek mellett az önkormányzat tavaly december 17-én felvett 130 millió euró szindikált hitelt. A kölcsönökből több mint 100 millió euró tavalyi pénzmaradványként az idei költségvetés bevételeit képezi az áthúzódó fejlesztési kiadások fedezeteként. (KÁ)