A tagjelölt országok nagyobb vállalatai lesznek a leginkább képesek a nemzetközi munkamegosztás előnyeinek kihasználására - hangsúlyozza a brüsszeli elemzés. Az exportorientált középvállalkozások a verseny élénkülésével szembesülnek majd, de megfelelő innovációs képességek birtokában azok is profitálhatnak az egységes piac nyújtotta lehetőségekből.

Az elsősorban helyi szükségleteket kielégítő mikro- és kisvállalatok rövid távon nem sok változást tapasztalnak majd, hosszú távon azonban nekik is alkalmazkodniuk kell az új környezethez. A tudásalapú szektorok a jelenlegi tagokból származó import növekedésével ugyan a verseny erősödésére számíthatnak, de a technológiai iparágak exportrészesedése több csatlakozó országban már ma is folyamatosan bővül.

Az alkalmazkodást segítő nagy iparági újjászervezések a legtöbb esetben már lezárultak. Kivételt jelent azonban a jelöltek acélipara, amely jelenleg éli át a túléléshez szükséges nagy változásokat. Az új belépők acélszektorára a túlkapacitás, az alacsony termelékenység, az inkább a termelés, mint a piac vezette értékesítés és a magas termelési költségek jellemzőek.

A nemzetközi autógyártók betelepülése a csatlakozó országokba a tagság elnyerése után folytatódik, bár csak a gépjárművek iránti kereslet kelet-európai növekedésének megfelelő ütemben. A technikai szabályozás átvételével nagyobb hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi szempontok. Az európai standardoknak való megfelelés a gyógyszeripart is kihívások elé állítja, de számos cég már ma is teljesíti az előírásokat. Egyes régi gyógyszerek esetében szükség lesz némi befektetésre a forgalmazási engedély megszerzése érdekében, de a javuló üzleti környezet kárpótol ezért.

A vegyipar területén az alacsony fizetések még mindig versenyelőnyt biztosítanak a tagjelölt országok számára, de a bérszínvonal emelkedése, az alacsony gyárkapacitás és az elavult gyártási technológiák jelentette nyomás egyre sürgetőbbé teszi az újjászervezést. A kis- és középvállalkozások számára különösen nehéznek bizonyulhat az EU munkabiztonsági és környezetvédelmi szabályainak átvétele. A textiliparban az unió kereskedelempolitikájának átvételével az ázsiai termékek beözönlése várható. (BÁ)