A több mint egy éve működő Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt.-nél a közelmúltban született meg az első öt befektetési döntés - tudtuk meg Baráth Csabától. A társaság januárban kinevezett vezérigazgatója elmondta: az öt vállalkozással rövidesen megkötik a tőkeemelésről szoló szindikátusi szerződéseket. Egy hónapon belül újabb 3-5 döntés várható. Az első öt projektet az eddigi mintegy száz megkeresésből választották ki.

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. 2002 elején jött létre. A többségi állami tulajdonban lévő társaság a fejlődésre képes kisvállalkozások versenyhelyzetének (termék- és technológiafejlesztés, hitelképesség) javítását célozza. Ehhez fejlesztési tőkeként fektetnek be 10-100 millió forintot három, maximum öt évre. A vállalkozásnak bizonyítania kell a megtérülést, hogy az előre meghatározott időben, illetve árfolyamon kivásárolja az rt. részét. Ezzel a futamidő lejárta előtt is bármikor élhet. Mindezt a szindikátusi szerződés tartalmazza.

A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. nem bank, szögezte le a vezérigazgató. Az általa befektetett tőkét nem kell adott futamidő alatt, meghatározott kamattal visszafizetni. De a társaság is vállalkozási formában működik és eredményorientált. A kisvállalkozás többi tulajdonosához hasonlóan kockázatot vállal, egyúttal e kockázat fejében a befektetett tőkéjére hozamot vár el.

A befektetés minden esetben tőkeemeléssel történik. Ennek fejében a társaság a kisvállalkozásban tulajdonhányadot szerez, általában legfeljebb 25 százaléknyit. (Bár 50 százalékban van maximálva a tulajdonrész-szerzés, de a vonatkozó kkv-törvény értelmében a vállalkozás elveszítené kkv-státusát, és ezzel számos lehetőségüket, egyebek között a kkv-k pályázati támogatását.)

A társaság abban is eltér a klasszikus kockázati tőketársaságtól, hogy normál esetben a vállalkozás irányításában nem vesz részt, nem kér menedzsmentjogokat. Csupán rendszeres, negyedévenkénti adatszolgáltatást kell leróni felé.

A tőkebefektetéssel egy időben a kisvállalkozás tulajdonosával megkötött együttműködési szerződés (szindikátusi szerződés) tartalmazza a rendszeres információszolgáltatást és egyéb, a befektető érdekei védelmében, vagy az üzleti tervtől lényegesen eltérő működés esetén szükséges intézkedéseket. Nem kell félni a forrás kimerülésétől sem, mivel a társaság ígéretet kapott arra, ha a tőkekihelyezések igénylik, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. akár már az idén 3-4 milliárd forinttal megemeli a társaság alaptőkéjét, mondta a vezérigazgató. Számításaik szerint tízmilliárd kellene a társaság önfenntartásához. Három évig ugyanis csak némi díjbevételük van, és csak azt követően számítanak bevételre hozamból. Ez sem hasonlítható azonban össze a kockázati tőketársaságoknál szokásosnál, mivel az elvárt hozam a Bubor plusz 2-5 százalékára rúg.