Kilencéves mélypontra zuhant a foglalkoztatási ráta az Egyesült Államokban márciusban. A szakminisztérium pénteki közlése szerint a teljes népesség 62,3 százalékának volt állása (a megfelelő magyar adat 50,3 százalék volt 2002. december és 2003. február között).

A mezőgazdaságon kívüli alkalmazottak száma márciusban 108 ezer fővel csökkent az USA-ban, ami némi javulás ugyan a februári 357 ezres zuhanáshoz képest, de elemzők szerint egyértelmű jele egyúttal annak is, hogy az amerikai gazdaság továbbra is a második világháború utáni leggyengébb "fellendülését" éli - írja a Financial Times. A munkanélküliségi ráta márciusban változatlanul 5,8 százalékon állt. Elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a foglalkoztatási adatok a konjunktúra alakulását némi késéssel követik a termelési adatokhoz, vagy a kereslet alakulásának mutatószámaihoz képest.

Utóbbiak sem adnak azonban különösebb okot az örömre: a New York-i Economic Cycle Research Institute által hetente generált komplex konjunktúramutató értéke az elmúlt héten ismét süllyedt, elsősorban az árutőzsdék árfolyamesése és a jelzálogkölcsönök iránti kérelmek számának csökkenése miatt - tudósít a Reuters. A lakáspiac váratlan megtorpanására a Nemzetközi Valutaalap is felhívja a figyelmet: legfrissebb jelentésében felveti annak lehetőségét, hogy kétévnyi folyamatos szárnyalás, rekordmagasságba szökő árak és igen élénk lakáskereslet után az idén "kipukkanhat a buborék". Alan Greenspan Fed-elnök legutóbbi kongresszusi meghallgatásán ezzel szemben úgy vélte, hogy a lakáspiacot sem az új kontraktusok számában, sem az eladási árakban nem fenyegeti visszaesés.