Noha több kis- és középvállalkozás jelezte letelepedési szándékát a településen, így is Nagykátán és térségében a legroszszabb a foglalkoztatási helyzet Pest megyében. Lovasné Szemők Ildikó, a Pest Megyei Munkaügyi Hivatal nagykátai kirendeltségének vezetője kérdésünkre elmondta: a helyi lakosságra a nagyfokú ingázás jellemző. A munkaerőpiacon aktív lakosok jelentős része Budapesten vagy Jászberényben vállal munkát. Főként a magasabb képzettségűek ingáznak, mivel a Nagykátán tevékenykedő cégek az alacsonyabb végzettségűeknek kínálnak munkát.

A városban az 1998-ban megtelepedett japán Clarion a legnagyobb munkáltató. A gépjármű-híradástechnikai cikkeket gyártó vállalat jelenleg mintegy 650 főt foglalkoztat. A cég, az önkormányzat segítségéért cserébe, vállalta, hogy elsősorban a helyi munkavállalókra támaszkodik, így az alkalmazottak fele nagykátai; többségük betanított munkás. Emellett több középvállalkozás, így egy 300 főt foglalkoztató logisztikai cég, valamint számos könnyűpari és kereskedelmi vállalkozás tevékenykedik a városban. A munkaügyi hivatal több mint 300 munkaadóval van kapcsolatban. A könnyűipari vállalkozások többsége varrodákat üzemeltet, ám ezek munkaerő-utánpótlását egyre nehezebb biztosítani, mert a kedvezőtlen bérezés miatt mind kevesebben hajlandók varrónőként dolgozni.

A foglalkoztatási helyzetben az idén nem várható jelentősebb változás. A Clarion - a korábbi felfutást követően - az elmúlt két évben jelentős leépítést hajtott végre. Az alkalmazottak száma a 2001-es ezer főről 650-re csökkent, de a cég nem jelezte, hogy az idén további leépítést tervezne. Nem érkezett hasonló jelzés a többi munkaadótól sem, ezzel szemben több kisebb cég jelezte, hogy letelepedne Nagykátán. Az érdeklődők többsége továbbra is könnyűipari cég, közöttük egy műanyag-feldolgozó és egy gyógyászati segédeszközöket gyártó vállalkozás. Az utóbbi egészségügyi fűzők és más hasonló termékek előállításával foglalkozik, így elsősorban szintén varrónőket alkalmazna. A munkaügyi hivatal, a helyi szakmunkásképző iskolával együttműködve, speciális képzéssel kíván elegendő számú pályákezdőt biztosítani a cég megtelepedésének segítése érdekében.

A városban mintegy 5,5-5,8 százalékos a munkanélküliség. "Jelenleg 240 munkanélkülit tartunk számon a közel 13 ezer lakosú városban, akik között a férfiak és a nők aránya szinte pontosan megegyezik" - fejtette ki Lovasné Szemők Ildikó. Kedvező változást jelez, hogy a munkanélküliek között a segédmunkások aránya a korábbi 50-ről 30 százalékra csökkent. A munkanélküliek csaknem 70 százaléka szakmunkás, ám szaktudásuk többnyire elavult, nehezen hasznosítható, emiatt a regisztrált munkanélküliek többsége rendszeres visszatérő, s csak átmenetileg képes elhelyezkedni. A magasabb végzettségűek aránya a munkanélküliek között mindössze 1-2 százalék. A munkanélküliek döntő többsége a 26 és 45 év közötti korosztályból kerül ki, ami azt is mutatja, hogy a fiatalok többsége előbb-utóbb el tud helyezkedni. A munkanélküliek közül jelenleg mindössze 30 a pályakezdők száma. A szakképesítést szerzők jelentős része a munkaügyi szervek segítségével Nagykátán is el tud helyezkedni, míg az iskolákból kikerülő magasabb végzettségűek többsége az ingázók táborát gyarapítja.