Ha a népszavazás az alacsony részvétel miatt érvénytelen lesz, akkor a parlamentnek kétharmados többséggel kellene ratifikálnia a csatlakozási szerződést. Kétséges, hogy Leszek Miller kisebbségi kormánya venné-e ezt az akadályt. A referendum után pedig mindössze két nappal tárgyal majd a kormány a költségvetési reformokról, ami Grzegorz Kolodko pénzügy- és Jerzy Hausner gazdasági miniszter nyílt összeütközéséhez vezethet. A költségvetési reform ügye meghatározó jelentőségű az euró átvételének időpontja és így a zloty-, illetve euróhozamok alakulása szempontjából - írja a Reuters.

Leszek Miller ugyan felajánlotta, hogy a fiskális reformok ellenzéki támogatásáért cserébe 2004 júniusában előre hozott választásokat ír ki, ám az ellenzék csak a miniszterelnök azonnali távozása esetén támogatna egy szociáldemokrata vezetésű kormányt. Aleksander Kwasniewski államfő a referendum után tárgyal majd a pártokkal arról, hogy miként lehetne elfogadtatni a reformokat. Az elnök azt mondta, hogy nem kéri távozásra Millert.

A legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint a lakosság mindössze 57 százaléka ígéri biztosra, hogy részt vesz a csatlakozási referendumon. Közülük 74 százalék támogatja az uniós tagságot. A lengyelek háromnegyede véli úgy, hogy a belépés után növekvő árakkal kell számolnia, és közel fele adóemelésekre is számít. Az utóbbiakkal kapcsolatos félelmeket az általában magasabb uniós adókulcsokkal való harmonizáció szükségessége magyarázhatja. A megkérdezettek többsége nem reménykedik a munkanélküliség mérséklődésében, s jövedelme, illetve megtakarításainak alakulása tekintetében sem derűlátó - tudósít a PNB.