A korábbi 3100 önkormányzati lakásból 3000-ret értékesített a rendszerváltást követő években Várpalota. Az ebből befolyt pénzből 13 lakásos társasház épült, amelyet fiatal házasoknak adnak bérbe öt évre szóló szerződéssel. Ezeket a lakásokat 1998-ban adták át.

Egy évvel később két egykori munkásszállóból alakíttatott ki garzonlakásokat a város. Az egyik ház 19 lakásos, a másikban 42 otthont adtak át. A garzonlakásokat elsősorban a város szolgálatában álló közalkalmazottaknak, rendőröknek, mentősöknek utalta ki a város. A program bővítését ebben az évben tervezi a városvezetés.

Az önkormányzati bérlakások iránti igényt mutatja, hogy jelenleg mintegy 300 igénylőt tartanak nyilván a polgármesteri hivatalban. A város 1999 óta nem tudott lakáskijelölési névjegyzéket készíteni, mert az akkori, 63 jelöltet tartalmazó listáról az igény 70 százalékát nem tudták kielégíteni.

A településen az elmúlt négy évben mintegy 40 házhelyet alakított ki a lakásalap terhére az önkormányzat. Ezek a város északi részén, a Vasvári Pál utcában és a Tési utcában vannak. A telekkialakításokat a jövőben folytatni szándékozik a város. Egy következő ütemben további 20 lakótelek kijelölése történhet meg.

Vállalkozói beruházásban jelenleg egy tatai székhelyű kft. kezd lakásépítést a városban. Ezen induló beruházásnál a szükséges előkészítési munkák - így a kivitelezési terv engedélyeztetése - a befejezés stádiumában vannak, s a tervezett első 11 lakásos épületet várhatóan a jövő nyáron átadják.

Míg Várpalotán 1997-ben például egy 54 négyzetméteres lakás ára 1 millió-1,2 millió forint között volt, addig jelenleg ez az ár eléri vagy meghaladja a 4 milliót.

A településen az ipari ingatlanok ára az önkormányzattól kapott információ szerint a gyér érdeklődés miatt meglehetősen alacsony.