Mivel Magyarország erőteljes lépéseket tesz az Európai Unióval történő teljes integráció felé, egy esetleges valutaválság kockázata folyamatosan és jelentősen csökken - nyilatkozta Jonathan Schiffer, a Moody's hitelminősítő alelnöke abból az alkalomból, hogy elvégezte egyik szokásos éves felülvizsgálatát. Ebben megerősítette hazánk A1 besorolását, illetve annak stabil kilátását. Schiffer szerint a gazdaság magas hozzáadott értékű szektorai integrálódtak az unió termelési-elosztási láncaiba.

Ugyanakkor a "szokásos" kritikák továbbra is érvényben maradtak, sőt helyenként erősödtek is: a Moody's jelentése szerint a közszféra bérnövekedési üteme magas, a költségvetési politika laza, a deficit csak igen lassan csökken. Az államadósság GDP-hez, illetve exporthoz viszonyított aránya egyaránt emelkedik. Ilyen körülmények között a forintra nehezedő nyomás tovább növelheti a kamatszintet, aminek rossz hatása lehet a költségvetési egyensúlyra, az adósságmutatókra és a befektetői bizalomra.

A hosszú lejáratú magyar államadósság besorolása (amely országkockázati "mérőszámként" használatos) megegyezik a térség legtöbb más országának besorolásával. Csupán Szlovénia áll egy fokkal jobb helyen, illetve Lengyelország eggyel alacsonyabban.

Schiffer optimista nyilatkozata és a kritikus jelentés kettőssége is jól mutatja az ellentmondásos piaci hangulatot: az EU-csatlakozás közelsége (valamint az eurózónához való korai csatlakozás lehetősége) és a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok kettőssége meglehetősen "skizofrén" helyzetet teremt, amely törvényszerűen vezet nagy piaci mozgásokhoz. (MI)