A szilárd tüzelőanyagok, a szén és a tűzifa ára a kormány terveivel szemben nem kerül a jelenlegi 15 százalékos áfakulcsból a 25 százalékosba. Úgy tűnik, egyelőre ezt lehet határozottan kijelenteni az adótörvényekről szóló állandó - koalíción és kormányon belüli - egyeztetések alapján.

A kabinet 2004. évi adóterveiről szóló törvénytervezetet ma kezdi tárgyalni az Országgyűlés. Ebben az áll, hogy mind a szilárd tüzelőanyag, mind a villamos energia árát 25 százalékos áfakulcs alá vonnák, ami közel 50 milliárd forintos bevételt hozna a 2004-es büdzsének. A szo-cialista frakció a kormány adóterveit több ponton kritikával illette, köztük ezt is. Ennek ismeretében fogadta el a kabinet a törvénytervezetet és nyújtotta be azt. Azóta folyamatosak az egyeztetések, amelyek kapcsán az MSZP vezető politikusai szerint annyi előlegezhető meg: január 1-jétől a villamos energia árát kompenzációs rendszerrel kötik össze.

Úgy tűnik, a szilárd tüzelőanyagok áfaemelésének elmaradásával járó 3 milliárd körüli bevételkiesést "benyeli a költségvetés". Az a több mint 40 milliárd forintnyi ellentételezés viszont még nincs meg, amely biztosítaná, hogy a villamos energia áfája se emelkedjen. Több verzióval is számolnak a szakértők. Az egyik ilyen lenne a negyedik, a magasabb jövedelműeket érintő szja-kulcs bevezetése. Ezt azonban az SZDSZ elutasította. Noha erről is folynak tárgyalások, a megoldás aligha valósul meg. Másik verzióként merült fel a nyugdíjjárulék-befizetések felső határának eltörlése.

Úgy tudjuk, utóbbi megoldás szerepel abban a csomagban is, amelyet az MSZP-frakció munkacsoportja tett le a miniszterelnök asztalára. A csapat feladata az volt, hogy gazdaságélénkítő hatású terveket dolgozzon ki. Medgyessy Péter a 17 pontban megfogalmazott "ötletcsomag" további kidolgozását kérte. Ezen ötletek egyrészt gazdaságélénkítők - azaz pénzügyi ösztönző eszközöket vonultatnak fel -, másrészt az államigazgatás jobb működését szolgálók, harmadrészt az igazságosabb közteherviselést elősegítőek, s egyúttal érintik a jövő évi adótörvényeket és költségvetést is.