Argentína bejelentette, nem fizeti ki határidőre azt a 3 milliárd dollárt, amellyel a Nemzetközi Valutaalapnak tartozik. A kormány hivatalának irodája azzal indokolta Nestor Kirchner elnök kormányának döntését, hogy a jegybanki tartalékok 25 százalékának feláldozását elkerülendő függesztették fel a kifizetést - jelentette a Reuters. Az IMF történetében ez volt a legnagyobb elmulasztott törlesztés, amely valószínűleg elszigeteli az országot.

Közvetlenül a bejelentés előtt Roger Noriega amerikai külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy az Egyesült Államok és a többi ipari ország, a G8 politikai támogatást nyújt Argentínának, és kedvezőek a feltételek az IMF-fel való megegyezéshez. Argentína ráadásul engedett az egyik vitás kérdésben, és megígérte, az év végéig törvényt hoz a nagyrészt európai tulajdonban lévő közüzemek áremelésének engedélyezéséről.

Buenos Aires ennek ellenére sem fejezte be a tárgyalásokat a multilaterális hitelintézetekkel a refinanszírozásról. Az IMF nem kommentálta eddig a fizetésképtelenséget, de sokan úgy vélik, hogy az elkövetkező napokban vagy hetekben létrejön az alku a hároméves, 12,5 milliárd dolláros átütemezésről.

A fizetésképtelenség újabb csapás a befektetők bizalmára, miután 2002 januárjában Argentína beszüntette a magánhitelezőknek járó törlesztést. Ez a tartozás jelenleg 90 ezer milliárd dollár. Kirchner baloldali kormánya ellenzi az IMF takarékossági tervét.