A pénzügyi problémák adóemeléssel történő megoldása elavult magatartásra vall - jelentette ki Raffarin a Le Figarónak. "Ebben az országban a munkavégzést kell ösztönözni. Ahhoz, hogy eloszthassuk a növekedés gyümölcseit, előbb meg kell őket érlelnünk. Ami azt jelenti, hogy a munka fontosabb, mint az adó" - fejtette ki a kormányfő, aki Jacques Chirac elnök tavalyi választási ígéretének teljesítésére törekszik. Az elnök azt ígérte, hogy öt év alatt harminc százalékkal csökkenti a jövedelemadókat. Ebből a kormány eddig hatot teljesített: tavaly öttel, az idén eggyel mérsékelte a befizetendő százalékokat.

A kormány jövő évi költségvetésének számításai azon alapulnak, hogy a gazdaság 1,7 százalékkal fog bővülni, ami - mint a Financial Times megjegyzi - merész feltételezés, tekintve, hogy Alain Lambert gazdasági miniszter közlése szerint az idei bővülés nem haladja meg a fél százalékot. A büdzsé végleges tervezetét a kormány szeptember 24-én terjeszti a parlament elé, s október 3-án kell az eurózóna pénzügyminiszterei előtt színt vallania. Ezután az Európai Bizottság várhatóan rendkívüli javaslatokat tesz a francia hiány csökkentésére, s ha Párizs ennek nem veti magát alá, akkor a pénzügyminiszterek novemberi ülésükön megszavazhatják Franciaország megbüntetését, ami GDP-jének 0,5 százalékával egyenértékű, 7,6 milliárd euró befizetését írhatja elő.

A jövő évi háromszázalékos jövedelemadó-csökkentés 1,8 milliárd euróval kurtítaná meg a költségvetést, de az adóhivatal egyik munkaanyaga szerint a rendszerben negyvenmilliárd eurónyi tartalék van mintegy 400 fajta kedvezmény, mentesség és kivétel formájában.