Az 1994-1999 közötti években csökkent Békés megyében a bruttó hazai termék (GDP) öszszege, és hosszú ideig úgy tűnt, a kedvezőtlen trend az ezredfordulót követően is folytatódik. A megye évről évre kisebb arányban részesedett az ország GDP- előállításából, és romlott a más térségekhez viszonyított helyzete is. A KSH ez év tavaszán készített legfrissebb elemzése szerint 2001-ben ez a folyamat megállt: a fajlagos mutató az előző évhez képest 0,7 százalékponttal jobban nőtt az országos átlagnál, így az ahhoz mért érték is 0,4-del javult.

A kedvezőnek tűnő változások ellenére Békés a megyék egy főre jutó GDP-rangsorában 2001-ben is a tizenhetedik helyet foglalta el, hasonlóan a 2000-es teljesítményhez. Ez a hét évvel korábbi rangsorhoz képest öt helylyel való visszaesést takar, amelynek oka, hogy a megyék többségében a trendek jóval kedvezőbben alakultak az elmúlt hét évben, mint Békésben.

A csökkenő gazdasági teljesítmény miatt a parlament Békés megyét a legkedvezőtlenebb adottságú térségek közé sorolta 2000-ben, és elkülönített keretösszeget hagyott jóvá. Ma hét elmaradott megye tartozik a kiemelten fejlesztendő országrészek csoportjába: Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg. A KSH összehasonlító elemzése szerint 2001-ben tovább romlott e területek GDP alapján számított, országon belüli helyzete. Az előző, 2000-es évhez képest 0,5 százalékponttal csökkent a működő vállalkozások, illetve a gazdasági és költségvetési szervezetek bruttó hazai termékhez való hozzájárulása. Ha a számadatokat 1994-hez viszonyítjuk, a visszaesés 2,2 százalékos.

Az önmagához képest javuló teljesítményt mutató Békés még sincs biztató helyzetben, hiszen a hátrányos helyzetű megyék közül itt emelkedett a legkevésbé az egy lakosra jutó GDP összege 1994-2001 között. Ez azt is jelenti, hogy a "konkurens" megyékkel szembeni viszonylagos előnye nagymértékben romlott. Mindez betudható annak, hogy Békés csak 2000 óta részesül többlet-költségvetési támogatásban, s a három év alatt megjelent pluszforrások hatása még nem érzékelhető.