A KSH adata alapján elképzelhető, magára talált az ipari termelés. Az előzetes adat 5,2 százalékos bővülést mutat júliusra az előző év azonos időszakához képest. 2003 első hét hónapjában pedig 4,1 százalékos emelkedést jelez az index. A termelés volumene szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított mutató szerint júliusban az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyított - csupán munkanaphatástól tisztított index alapján - pedig 6,1 százalékkal nőtt.

A közölt előzetes adatokat enyhén pozitívnak lehet megítélni - mondta lapunknak Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. Úgy véli: akár annak is jele lehet, hogy az ipari termelés immáron túljutott mélypontján. Megjegyezte: ígéretes, hogy a német Ifo-index is már negyedik hónapja javulást jelez.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. befektetési vezetője szerint az egész régióra jellemző, hogy az ipari termelés dinamikája magas a megfigyelt gazdasági növekedéshez viszonyítva.

Kiemelte: a beruházási statisztika is élénkülést, a gépberuházások dinamikáját jelzi. Rámutatott: az adatok tanúsága szerint az erős forintnak korántsem volt olyan káros hatása, mint azt a júniusi gyengítés előtt sokan hangoztatták, hiszen a KSH által most publikált, júliusi előzetes adatok mögött még a májusi vagy korábbi megrendelések mutatkoznak. (OG)