A magyar vállalkozások a legnagyobb nettó megtakarítók az országban, a tanácskozáson számos javaslat merült fel azzal kapcsolatban, hogyan lehet számukra olyan adókedvezményeket biztosítani, melyek ösztönzik befektetéseiket, függetlenül attól, hogy ezek egyedi volumene természetesen elmarad a multikétól - mondta el a tanácskozást követően a Világgazdaság kérdésére Széles Gábor. A Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke mellett Vadász György, a Magyar Iparszövetség általános alelnöke, Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke és Bihall Tamás, az MKIK Borsod megyei elnöke vett részt tegnap azon az informális találkozón, melyen a kormányt Kiss Péter kancellária-, Csillag István gazdasági miniszter és Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára képviselte.

A kormány ígéretet tett arra, hogy jövőre felülvizsgálja az iparűzési adó rendszerét, melyet a vállalkozói oldal "középkori színvonalúnak" minősített, és ismét megszüntetni javasolt. A megbeszélés eredményeképpen a tárcák még a költségvetési vita előtt megvizsgálják, hogyan lehet beruházási adókedvezményt biztosítani a kapcsolt, illetve a klaszterrendszerben működő vállalkozásoknak. A puding próbája ez esetben az lesz - jelentette ki Széles Gábor -, hogy a felmerült kérdések valóban megjelenhetnek-e a kormány támogatását élvező módosító indítványokként a büdzsé vitájában. Veres János lapunk kérdésére elmondta, konkrét megoldási javaslatokról, illetve arról, hogy mennyit és milyen formában áldozna ezen célokra a költségvetés, nem volt szó. Hangsúlyozta ugyanakkor, a két oldal egyetértett a kívánatos árfolyam-politikát illetően is, az exportorientált magyar vállalatoknak nem kedvez az erős forint.

Az alig egyórás megbeszélésen az üzleti oldal - mondta el Vadász György - felvetette ugyan, hogy a vállalkozásokat segítő támogatások iránt nem elég nagy az érdeklődés, ám arról, hogy egyebek között a pályázati feltételeket hogyan kellene módosítani, az első fordulónak minősített tegnapi megbeszélésen nem volt szó.