Világszerte fokozott készültséggel és némi nyugtalansággal készültek a 2001. szeptember 11-i, összesen több mint háromezer halottat követelő terrortámadások második évfordulójára. Az esetleges újabb atrocitásoktól való félelem ugyan kisebb, mint egy évvel ezelőtt, az első évforduló alkalmával volt (amikor végül is semmi sem történt), de jó néhány országban nyilvánosan is bejelentették, hogy készültségbe helyezték a különféle rendvédelmi erőket.

Ezzel párhuzamosan a pénzmosás elleni harccal foglalkozó nemzetközi szervezet - az OECD párizsi központjában, ám attól függetlenül működő Financial Action Task Force (FATF) - újabb erőfeszítésekre hívta fel a világ országait a terroristák pénzforrásai elapasztását célzó harcban. A FATF a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal közösen jelenleg is vizsgálja, megfelelnek-e a világ országai a terroristák finanszírozási lehetőségeinek felszámolására tett ajánlásoknak. A közeljövőben pedig az ENSZ-szel karöltve hasonló célból górcső alá vetik az országok pénzügyi ellenőrzési rendszerét is, hogy megtalálják a gyenge pontokat.

Az USA és Nagy-Britannia számos követségét óvatosságra intette az évforduló kapcsán. A légi járatok menetrend szerint közlekednek. Az évforduló kapcsán azonban megsokasodtak a terrorizmus elleni harc eredménytelenségét ostorozó írások a nemzetközi sajtóban - többek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy az Al-Kaida merényletei szeptember 11. után több mint 350 halálos áldozatot és ezernél is több sebesültet követeltek a világ különböző pontjain.