Nem kell feltétlenül fémzárolt vetőmagot használniuk a hazai gazdálkodóknak ahhoz, hogy jövőre hozzájuthassanak az uniós közvetlen agrártámogatásokhoz - jelentette be tegnap Németh Imre agrárminiszter. Mint ismert, Magyarország 2004-től az úgynevezett egyszerűsített kifizetési rendszer "kombináltnak" nevezett változatát kívánja bevezetni az EU-ban általánosan alkalmazott normál (standard) gyakorlat helyett. Jövőre - 255 forint/euró árfolyamot alapul véve - mintegy 170 milliárd forintnyi közvetlen támogatást kellene célba juttatni, amelyből 76 milliárd az unióból, 92 milliárd forint pedig a magyar költségvetésből származna. Előbbi összeg a mai EU-tagoknak járó támogatás 25 százalékát teszi ki, míg a hozzá kapcsolódó nemzeti keret 30 százalékos kiegészítési lehetőséget takar.

Az egyszerűsített rendszerben előreláthatólag 4,314 millió hektár után járhat majd támogatás, szemben a csatlakozási megállapodásban rögzített, 3,5 millió hektáros gabona-, olajos-, fehérje- és rostnövényterülettel (öszszefoglaló néven gofr-terület). Németh szerint így a dotációk a kertészeti, a zöldség-, a gyümölcs- és a gyepterületekre is kiterjedhetnek, vagyis több gazda juthat a forrásokhoz. Az unió ráadásul nem ellenőrzi majd a mezőgazdasági kvóták kihasználtságát, és a gazdálkodóknak nem kell ugaroltatniuk sem.

A 4,314 millió hektárnyi terület között ugyanakkor csak a 25 százaléknyi EU-s közvetlen kifizetést lehetne szétosztani, ami miatt egy hektárra "csupán" 17-18 ezer forint jutna. A kormány a "kombinált" elképzelések szerint a 30 százalékos nemzeti kiegészítésből csoportosítana át forrásokat arra, hogy a normál (standard) gyakorlatban támogatott állattenyésztési ágazatok (szarvasmraha, juh, kecske, tej) az egyszerűsített rendben - ahol a pénzeket csak hektárra vetítve lehetne kiutalni - ne járjanak rosszabbul. A 30 százalékos keretből megmaradt részt pedig - összhangban az EU-s előírásokkal - alapvetően a gofr-növényekkel foglalkozó gazdáknak adná. Így tehát e termelők támogatása nőne a minimumnak tekinthető, 17-18 ezer forintos hektáronkénti dotációhoz képest, de több ezer forinttal elmaradna a normál szisztéma szerint kalkulálható, 40-45 ezer forintos mértéktől. (VG)