A hét végén történtek világosan mutatják az egységes európai árampiac létrehozásának szükségességét - mutatott rá az Európai Bizottság azzal kapcsolatban, hogy vasárnap hajnalban Szardínia és Capri szigete kivételével Olaszország egésze több órára sötétbe borult. A példátlan áramkimaradás közvetlen kiváltó oka a jelek szerint az árambehozatalt lebonyolító svájci vezeték sérülése volt, ám - mint arra Loyola de Palacio energetikai biztos szóvivője sietett rámutatni - Brüsszel már régóta az uniós villamos hálózat egyik leggyengébb láncszemeként tartja számon az olaszt. A nemzetközi vérkeringésbe való jobb bekapcsolódás elengedhetetlen, hiszen Olaszország egyre nagyobb arányban szorul importáramra, miután a hazai termelőkapacitás az atomenergia tilalma és az egyéb beruházások akadozása miatt igencsak szűkös - mutat rá a Financial Times.

Az olasz munkaadói szövetség, a Confindustria szerint a vasárnapi fiaskó az elmúlt évtizedek sorozatos hibáinak és a nemzeti energiapolitika hiányának a következménye. A kormány ugyan jelentős fejlesztéseket irányzott elő, ám a helyi lakosság tiltakozása és a bürokrácia a Bloomberg szerint oda vezetett, hogy egy évtizede nem épült újabb erőmű az országban. A légkondicionálás terjedése eközben - csakúgy, mint az EU többi déli tagállamában - folyamatosan növeli a nyári energiafelhasználást.

A nyugat-európai villamos hálózatok túlterheltsége - amire az elmúlt időszakban több súlyos áramkimaradás is rávilágított - szakértők szerint alapvetően a nemzetközi áramkereskedelem által kiváltott árnyomással függ össze. A nagykereskedelmi árakat annyira leszorítja a piaci verseny, hogy a vállalatok kénytelenek elhanyagolni a karbantartási munkákat, nem is beszélve az új beruházásokról. Mindössze azzal vigasztalódhatnak az európaiak, hogy a félresikerült liberalizáció eredményei itt egyelőre nem anynyira súlyosak, mint az Egyesült Államokban, ahol - a korábbi kaliforniai és más áramszünetek után - augusztus közepén a keleti part 50 millió lakosa maradt villamos energia nélkül.

Az utóbbi idők európai áramkimaradásai kapcsán szakértők emlékeztetnek rá: már jó ideje fenyeget, hogy elfogynak a tartalékok. Másfél-két évvel ezelőtt még legalább 50 ezer megawattnyi felesleges kapacitásról beszéltek szakmai körökben, az idei nyáron azonban kiderült, tulajdonképpen nincs számottevő tartalékkapacitása a kontinentális rendszernek, ami vészhelyzetben hadra fogható volna. A piaci árak nem adnak megfelelő fedezetet a tartalékolásra, a szabályozás pedig, úgy tűnik, nem ösztönzött eléggé a biztonsági tartalékok kiépítésére.

De nem csak a termelésben, a szállításban sincsenek komoly tartalékok. A Világgazdaság által megkérdezett energiaipari szakértők egybehangzóan úgy vélik, az európai távvezetéki összeköttetések elsősorban nemzetközi kisegítésre készültek, nem alkalmasak jelentős mennyiségű áram huzamosabb ideig történő szállítására.