Magyarország nyitott az orosz befektetők előtt, hosszú távú üzleti kapcsolatokat kíván kialakítani velük - hangsúlyozta Medgyessy Péter az üzleti fórumon, amelyen mintegy 50 magyar és orosz vállalat vezetői vettek részt. A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok fő területe az energetikai ipar és a mezőgazdaság lehet. A magyar fél a szükséges pénzügyi hátteret is igyekszik biztosítani. Magyarország elsősorban egyes régiókkal való kapcsolatépítésre törekszik - közölte Medgyessy.

Az orosz cégek szívesen részt vennének a magyar atomenergia-ipar fejlesztésében, érdekeltek a Dunaferr privatizálásában s a Mol-részvények tervezett értékesítésében - hangoztatta Mihail Kaszjanov. Szerepet vállalnának a budapesti 4-es metró építésében is. A közeljövőben be is nyújtják ajánlataikat. Kaszjanov külön kitért a Mol és a Jukosz közös szibériai olajfeltárási projektjére.

A tegnap krónikájához tartozik, hogy Kocsis István, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója és Alekszandr Njago, az orosz AO Tvel vezérigazgatója - a két kormányfő jelenlétében - aláírta a paksi erőműben történt sérülés következményének felszámolásáról szóló szerződést. Csillag István gazdasági és közlekedési és Alekszander Rumjancev orosz atomenergetikai miniszter is találkozott. Csillag ezt követően elmondta: az év végéig megszülethet az új orosz-magyar kormányközi megállapodás a paksi atomerőműbe történő orosz üzemanyag-beszállításról és a kiégett fűtőelemek oroszországi visszaszállításáról. Ám jelezte: a tüzelőanyag-szállítást illetően ez nem jelent kizárólagosságot az orosz Tvel számára. Paks továbbra is érdekelt alternatív üzemanyag-beszerzési források feltárásában.

A Kaszjanov-vizit fontos témája a tőkekapcsolatok erősítése volt. Erre van esély, főként az energetikában és a nehéziparban. Részint, mert a magyar cégek piacra jutási esélyeit növeli ottani jelenlétük, részint, mert az orosz vállalatok magyarországi érdekeltségükön keresztül közvetlenül az EU-ban találják magukat jövő májustól. A kereskedelem terén hiába bővült az idén az első fél évben 40 százalékkal az Oroszországba irányuló magyar kivitel, az onnan származó import is 34 százalékkal nőtt. A féléves passzívum meghaladta az egymilliárd dollárt. A kereskedelem terén érzékeny területnek számít a piacvédelem, amelynek eszközeit mindkét fél használja. Ugyanakkor a piacra jutást segítheti Oroszország csatlakozása a Kereskedelmi Világszervezethez, amit Magyarország támogat.

A kétoldalú kapcsolatokat évekig megterhelő orosz államadósság ügye is rendeződött az idén: a január végén aláírt megállapodás értelmében Moszkva igen gyorsan kifizetett 82,5 millió dollárt. A maradék 10 millió törlesztése időarányosan folyik.