Védett eredetű bor az a védett termőhelyen termett szőlőből készített minőségi nedű, amelyet a bor szabályzatában leírt szőlőtermesztési és borászati eljárások alkalmazásával termelnek - fogalmaz szűkszavúan az európai uniós csatlakozással összefüggésben készülő új bortörvény tervezete, amely a Világgazdaság információi szerint túljutott a tárcaközi egyeztetésen, s hamarosan a kormány elé kerül. A jogszabály 2004. május 1-jén lép hatályba.
A magas minőségű borok piacán dolgozó magyar termelők által évtizede várt szabályozás alapvető elemeit a bor szabályzata (borkönyv) bontja ki, mondta Botos Ernő Péter, a kecskeméti Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet (SZBKI) igazgatója. A borkönyv e fejezetének előkészítését koordináló szakember lapunknak kifejtette: a minőségi nedűkre vonatkozó általános, törvényi szinten rögzített előírásokkal szemben a védett eredetű borok szabályozása minden esetben egyedi, egy adott termőhelyre és egy adott termékre érvényes. A borkönyv fejezete keretszabályozásnak minősül - rögzítve a technológiai és termőhelyi minimumokat -, amelyet a borvidéki hegyközségi tanácsoknak kell megtölteniük tartalommal. Az egyes esetekben a termelőknek kell a hegyközségi tanácsokhoz fordulniuk, amelyeknek döntésük eredményét fel kell terjeszteniük a földművelésügyi tárcához; a minisztériumnak jóváhagyási, vétójoga lesz.
Az előírások egyikét kiemelve elmondta: a hektáronkénti terhelés a védett eredetű nedű esetében nem lehet magasabb, mint a minőségi borokra vonatkozó 14 tonna. Elismerte, ez még "túl megengedő", ám hozzátette: miként a világ nagy presztízsű termőhelyein mindenütt, Magyarországon is a borvidéki tanácsok dolga lesz, hogy kellő szigorral teremtsék meg a kategória termék presztízsét. Így példaként említette, hogy a szabályozás életbelépésére javában készülő Villányban a kidolgozás alatt álló tervezet maximum 7 tonnás hektáronkénti terhelést engedne meg. A borvidéki tanácsok ezenfelül számos körülményt meghatározhatnak a fajtáktól a minimális mustfokon át a kategóriába bevonható dűlők köréig.
Ugyanakkor kitért arra: a védett eredetű bor "műfaja" azokon a borvidékeken lehet sikeres, presztízs- és piacteremtő lehetőség, "ahol viszonylag egységes a termelői akarat". Botos Ernő Péter úgy tudja, Villány mellett Egerben, Szekszárdon, Tokajban is folynak már előkészületek, de más borvidékek minőségi termelőinek piaci pozícióin is lendíthet a kategória megteremtése.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.