BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magasabb élelmiszerárakat hozhat az EU

Az európai uniós csatlakozást követő 3-5 évben érzékelhetően csökkenni fog a jelenlegi tagországok és a csatlakozók egyes élelmiszeripari termékei között az árkülönbség - mondta Franciszek Hutten-Czapski, a Boston Consulting Group (BCG) varsói irodájának menedzsere.

"Ebből adódóan a csatlakozást követő években a jelenlegi tagországok élelmiszerárai várhatóan csökkennek, míg a csatlakozó országokban emelkednek" - tette hozzá Franciszek Hutten-Czapski.

A fogyasztási cikkek piacának tendenciáiról, ezen belül is a csatlakozást követő árképzési változásokról szólva a varsói iroda vezetője elmondta: jelenleg átlagosan csaknem 41 százalékkal olcsóbbak az élelmiszerek a csatlakozó országokban, mint a tagországokban.

Véleménye szerint a különbségekből adódó lehetőségeket elsősorban a viszonteladók használják ki.

A szakember elmondta: a nagy nemzetközi márkák, az egyszerűen szállítható és raktározható termékek érintettek leginkább.

A BCG számításai szerint a legalább 10 százalékos árkülönbségnél már felmerülhet, hogy a viszonteladók nem közvetlenül a termelőtől, hanem egy másik kereskedőtől szerzik be a termékeket.

A szakember elmondta: a közép-kelet-európai országok közül Magyarországon a legkoncentráltabb a kiskereskedelem, vagyis a kiskereskedelem túlnyomó része gyakorlatilag néhány nagy lánc kezében van.

Hozzátette: a BCG előrejelzése szerint az egész régióban erősödik a kereskedelmi láncok koncentrációja, amely tovább generálja az úgynevezett saját márkák megjelenését. Ez pedig komoly versenyt jelent a nagy nemzetközi márkák számára. (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.