Az élelmiszerbiztonság egyes konkrét kérdései iránt mérsékelt érdeklődést mutat a magyar lakosság. Például az élelmiszerek génkezelésének fogalmát ugyanúgy csak a felnőttek kétharmada ismeri, mint négy évvel ezelőtt. A GfK Piackutató Intézet a hazai étkezési szokások felmérése során megállapította, hogy az eljárást ismerők fele tartja károsnak a génkezelést, egy kisebbség előnyösnek, míg a megkérdezettek jelentős hányada közömbös a kérdésben.
Fontos, hogy az élelmiszer jó minőségű legyen, véli a felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló 1000 személyesen megkérdezett közül a döntő többség, 90 százalék. Lényegében ugyanannyi, mint négy évvel korábban.
Szintén nincs változás az 1999-es kutatáshoz képest a mesterséges ízesítőanyagok, továbbá a tartósítószerek megítélésében. Az elutasítók jelenleg is enyhe többséget képviselnek 55, illetve 54 százalékkal.
Nőtt viszont azok aránya, akiknek fontos, hogy az élelmiszer ne tartalmazzon mesterséges színezéket, - 52 százalékról 57-re.
Közvetve kapcsolódik a témához, hogy a környezetbarát csomagolás négy éve még egy hasonló kutatás résztvevőinek 48 számára volt fontos, idén már csak 42 százalék az arány.
A részletes adatok azt mutatják, hogy a génkezelésről a 20-49 évesek az átlagot jóval meghaladó mértékben tájékozottak. Ebből a szempontból az iskolai végzettség játssza a legnagyobb szerepet. Amíg a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek fele hallott már a génkezelésről, addig a diplomások 83 százaléka. A legképzettebbek csoportjában kiemelkedően magas a génkezelést károsnak tartók aránya.
Jövedelem szerint is világos a tendencia. A magasabb jövedelműek tájékozottabbak, és abban a körben a negatív vélemények aránya is nagyobb, mint a közepes vagy alacsony jövedelműek között.
A génkezelést legnagyobb mértékben az egészséges táplálkozásra törekvők tartják károsnak.
A mesterséges ízesítő- és színezőanyagok, továbbá a tartósítószerek inkább zavarják a nőket, mint a férfiakat. Ebből a két szempontból szintén legmagasabb az egészségesen étkezők, illetve diplomások aránya.
Az élelmiszerek környezetbarát csomagolása legkevésbé az ínyencek, legnagyobb arányban pedig a gyes-en, gyed-en lévő kismamák, továbbá az egészséges étkezésre törekvők számára fontos.
Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban figyelemre méltó, hogy a biotermékek pozíciója nem javult négy év alatt. A kérdésre, mennyire fontos önnek, ha élelmiszert vásárol, hogy biotermék legyen 1-től 5-ig terjedő skálán az 1-es jelentése egyáltalán nem fontos, az 5-ös nagyon fontos. Az átlag négy évvel ezelőtt 2,9 lett, idén pedig 2,7. A biotermékek iránti hangsúlyos igény egyelőre várat magára.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.