BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A jó bornak is árt a globális felmelegedés

A bortermelők nagy mértékben ki vannak szolgáltatva az időjárás megváltozásának, mivel a szőlő sokkal érzékenyebb a napsütés és csapadék mennyiségére, mint más növények. Egy fiatal olasz bortermelő, Silvia Altare szerint a jó borért 90%-ban az időjárás a felelős.

Az Altare család szőlője Milánótól - ahol éppen e héten zajlik az EU klímaváltozással kapcsolatos konferenciája - nem messze fekszik, az Alpok lábainál. Évszázados családi hagyományt fenntartva művelik szőlőjüket és készítik a kitűnő Barolo bort. Az idén azonban kénytelenek voltak új módszert - különleges hűtési és erjesztési eljárást kidolgozni, hogy a perzselő nyár és a kevés csapadék ellenére is a megszokott legyen a bor minősége és íze. Ezen a páratlan mikroklímájú és termőföldű vidéken is szembe kell nézniük a gazdáknak a globális felmelegedés okozta változásokkal, és új módszereket kell kifejleszteniük, hogy a Barolo ne tűnjön el végleg a borok világából.(BBC)



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.