A Gazdaságkutató Intézet közelmúltban készült elemzése alapján a versenyszférában dolgozók mintegy kétharmadának keresetét egészíti ki az étkezési támogatás. Túlnyomó többségük - majd 1,8 millió munkavállaló - kap hideg étkezési utalványt, és mintegy 300 ezer embernél támogatják a cégek a meleg étkezést - olvasható a Népszabadságban. Idén az adómentesen adható meleg étkezési támogatás összege havi hatezer forintra nő, a hideg étkezési utalványé 3500 forintra.

A kutatók vizsgálatuk során arra is keresték a választ, mi az "átváltási arány" a hideg és a meleg étkezés között, tehát mekkora különbség esetén választanák a dolgozók a meleg ételt a gyakorlatilag készpénzként funkcionáló hideg élelemre szóló étkezési jegy helyett. Ma nálunk - nemzetközi összehasonlításban - nagyon alacsony a meleg étkezéshez adott támogatás aránya, nem éri el a bruttó átlagkereset három százalékát - írja a napilap.

Tavaly egy "átlag magyar munkavállaló" napi 321 forintot költött hideg ebédre és 465 forintot akkor, ha meleget evett. Az igen mérsékelt összegű kiadásnak tehát felét-harmadát fedezte az adókedvezménnyel támogatott étkezési jegy. A választ adók szerint egy kielégítő minőségű ebéd 974 forintba kerül. Ennek az összegnek nagyjából felét kellene állnia a munkaadónak ahhoz - úgy 40 percnyi ebédidőt adva mellé, a most átlag 25 perc helyett -, hogy a munkavállalók többsége ezt a lehetőséget válassza.

A kutatók megpróbálkoztak annak feltérképezésével, milyen eredménnyel járna a hideg és a meleg élelemre szóló étkezési utalványok értékének eltérítése. A hideg dupláját érő meleg utalványt az emberek mindössze 38 százaléka választaná. Ha a hideg utalvány 3000 forintjával szemben 8000 forintos melegétel-támogatás állna, akkor nagyjából kiegyensúlyozódna az arány. Több mint két és félszeres az az értékkülönbség, amikor már az érzékelhető többség a meleg étel javára döntene.

A munkaadók a melegétel-utalvány arányát legjobban akkor emelnék, mondták tavaly - és idén ez lesz a helyzet -, ha a melegétel-támogatás adómentes határa hatezer forintra emelkedne. Ez esetben megduplázódna az érintettek tábora. Az adómentes határ emelésével a munkaadók a jelenleginél jóval nagyobb öszszegekkel is támogatnák a meleg étkeztetést. Mindezek öszszegzéséből jutott a szerzőpáros arra a következtetésre, hogy idén a meleg ételhez adott támogatás várhatóan jóval nagyobb ütemben nő majd, mint a hideg étkezési utalványok értéke.(Népszabadság)