Pinke György, a Magyar Televízió (MTV) Rt. ügyvezetője tértivevényes levélben szólította fel Ragáts Imre másfél hónapja lemondott tévéelnököt: intézkedjen annak érdekében, hogy térüljön meg a távozása napján nyilvánosságra került filmszerződés okozta kár - közölte a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának egyik tagja.

"A dolog lényege, hogy az ezért a filmért kifizetett pénzt fizessék vissza", mondta Peták István, akit a Magyar Demokrata Fórum delegált a testületbe, Pinke György által a testület előző napi ülésén tett kijelentésére hivatkozva. Hozzátette, ő arra kérte az MTV ügyvezetőjét, hogy amennyiben ez a megadott határidőre - amiről nem tudott nyilatkozni - nem történik meg, az MTV Rt. indítson polgári peres eljárást az ügyben, s azonnali hatállyal kérjen fel igazságügyi szakértőt a keletkezett kár megállapítására.

"Senki nem kérdőjelezte meg az elnökségen belül, hogy ez szükséges és jó intézkedés" - tette hozzá Peták István, hozzátéve: előző napi közlései szerint Pinke György a felügyelő bizottságtól várja a javaslatot a további lépésekre.

"Ez ügyben nem a kuratórium elnökségének kell határozatot hoznia, ez rt.-ügy. Ha az rt.-t érte vagyoni kár., az rt.-nek kell gondoskodnia arról, hogy annullálja az anyagi kárt" - fogalmazott, hangsúlyozva, "senki nem akarja elkenni az ügyet, senki nem akarja azt, hogy minden retorzió nélkül maradjon ez a károkozás".

Szavai szerint, ha Pinke György nem teszi meg a szükséges lépéseket, már joguk van őt felelősségre vonni, "hogy a gondos gazda módjára gazdálkodik az rt. vagyonával vagy nem, hagyja szétvinni vagy nem".

Peták István emlékeztetett arra, hogy az rt. felügyelő bizottsága és egy független szakértő a grémium korábbi felkérése alapján egybehangzóan azt javasolta, hogy kártérítési pert indítson az elnökség, valamint egy igazságügyi szakértő álláspontját kérje arról, mekkora kár érte a társaságot.

Csorba Márta, az MTV sajtóreferense kora délután kellő információ hiányában nem tudott nyilatkozni az ügyben.

Haraszti Miklós, a kuratóriumi elnökség SZDSZ által delegált tagja csütörtökön számolt be arról, hogy a grémium második körben sem szavazta meg azon indítványát, hogy a testület forduljon a rendőrséghez annak vizsgálatát kérve: történt-e hanyag, vagy hűtlen kezelés a tévé volt elnöke, Ragáts Imre lemondásának napján nyilvánosságra került filmszerződés ügyében. Az ülésen történteket előrelépésként értékelve a kurátor azt mondta, míg egy hete Farkasné Gábor Alice, az MSZP által delegált testületi tag, valamint Kozák Márton és ő maga (mindkettejüket az SZDSZ jelölte) szavazott az indítvány mellett, Czeglédi László (MSZP) elnök és Kozma Huba (MDF) elnökhelyettes tartózkodott, Bakó Lajos, Kerekes Pál és Peták István (mindhárman MDF delegáltak) elutasították azt, most az ellene szavazók tartózkodtak.

A testület január 8-án kért külső szakértői jelentést arról, kezdeményezzen-e eljárást a volt tévéelnök, Ragáts Imre ellen a lemondásának bejelentése napján nyilvánosságra került filmszerződés kapcsán. A kuratórium elnöke akkor azt mondta: a szakértő feladata vizsgálni a felelősségi formákat, az esélyeket, azt, hogy mi a tévé érdeke, és hogyan lehet a legjobban, a lehető leggyorsabban rendezni az ügy anyagi részét akár büntető, akár polgári peres eljárásban.

A HVG december 18-ai számában jelent meg, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke" az MTV részére.

Ragáts Imre egy nappal a HVG megjelenése előtt, órákkal azt követően, hogy a hír nyilvánosságra került - egészségi okokra hivatkozva - január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.(MTI)