A magyar húsimportot felfüggesztő amerikai döntésnek várhatóan nem lesz hatása az EU-ba irányuló húsexportra, az uniós piacokra szállító vágóhidak hosszú ideje megfelelnek az előírásoknak - mondta Menczel Lászlóné a Magyar Húsipari Szövetség titkára.

A titkár diszkriminatív lépésnek tartja az amerikai döntést. Elmondta: az amerikai hatóságok rendszeresen ellenőrzik az USA-ba szállító vágóhidakat és korábban soha nem fordult elő, hogy kisebb szabálytalanság miatt az egész országból érkező importot felfüggesszék.

Hozzátette, hogy az amerikai döntés nem rázza meg a magyar exportot, hiszen az összes húskivitelnek 5 százalékát sem éri el az USA-ba irányuló export, ám presztizs veszteséget okozhat.

Menczel Lászlóné hangsúlyozta, hogy az EU piacaira termelő nagy vágóhidak megfelelnek az uniós követelményeknek.

Korábban a titkár arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy jelenleg 15 olyan nagy húsfeldolgozó üzem van, amely minden tekintetben megfelel az uniós elvárásoknak és további 50-60 üzem vállalta, hogy kisebb-nagyobb átalakításokat végez munkafolyamatán, illetve korszerűsíti berendezéseit.

Emellett 44 feldolgozó kért és kapott úgynevezett átmeneti mentességet az uniós követelmények betartására. Ezek a cégek hazai piacra termelhetnek az uniós csatlakozást követően.

Jelenleg Magyarországon 300-400 húsfeldolgozó üzem van. A magyar húsfeldolgozók éves kapacitása eléri a 6-7 millió darabot már most is.

Az agrártárca az amerikai féllel és a Külügyminisztériummal folytatott egyeztetések lezárásáig nem ismerteti hivatalos álláspontját a kérdésben.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszerbiztonsági ellenőrző szolgálata (FSIS) az amerikai hatóságok exportengedélyével rendelkező hét magyarországi vágóhíd és üzem vizsgálata alapján január 13-án vette le Magyarországot azoknak az országoknak a listájáról, amelyek húsipari termékeket szállíthatnak az Egyesült Államokba.

Simonyi András nagykövet korábban hangsúlyozta, hogy átmenti intézkedésről van szó, és amennyiben Magyarország teljesíti az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb amerikai követelményeket, akkor ismét visszaszerezheti jogosultságát húsipari termékek exportjára.

Az intézkedés az Egyesült Államokba irányuló évi 2,5 milliárd dolláros magyar export töredékét érinti, az évi 5-6 millió dolláros húsipari exportot feldolgozott sertéshús-termékek (szalámi, fóliás sonka) teszik ki.(MTI)