Nagyszabású változások előszelét érzik a munkaerőpiacon a francia szakszervezetek. Megfigyelők szerint ez magyarázza, hogy felzúdulással fogadták a foglalkoztatási szabályozás megváltoztatására irányuló kormányzati elképzeléseket.

A javaslat kidolgozói - a Financial Times szerint független szakértők - a projekthez kapcsolódó foglalkoztatás fogalmának és gyakorlatának bevezetését indítványozzák a kormánynak, a félelmek szerint először a közszférában, ahol minden negyedik francia munkavállaló dolgozik. A londoni lap ezzel együtt megállapítja, Franciaországban meglehetősen óvatosan kísérletet tesznek arra, hogy végigaraszolva a merev foglalkoztatási szabályok "aknamezején", megtalálják a keretet a nagyobb rugalmasságra.

Az elgondolás értelmében egy-egy embert speciális célra vagy projektre is alkalmazhatnának a vállalatok, előzetesen kikötve a minimális és a maximális időtartamot. Így a cégek a szerződés lejártakor szabadon dönthetnének arról, hogy felújítják, vagy törlik a megállapodást a munkavállalóval. Könnyebbé válna számukra - különösen képzett dolgozóknál - a bérezés is, hiszen a gyorsan változó globális üzleti környezetben nem kötnék őket rögzített foglalkoztatási feltételek. Ekként eltűnne az a "vállalati kötelezettségérzet" is, hogy egy életen át munkát biztosítsanak alkalmazottaiknak, annak minden költséges következményével együtt.

Ezt a trendet támasztja alá, hogy a meghatározatlan időre szóló szerződések (CDI) ma már alig használatosak Franciaországban. Az elmúlt évtizedben a munkaadók inkább preferálták a határozott időre szóló szerződést (CDD), 9, 18 vagy 24 hónapra. Ma az ilyen megállapodások teszik ki a munkaügyi egyezségek kétharmadát, ám az érvényes szabályozás szerint senki nem alkalmazható rögtön újra, akinek a CDD-je lejár. Alternatívát jelenthet az ideiglenes szerződés, általában foglalkoztatási ügynökségen keresztül. Ez a megoldás mindenféle hivatalos kapcsolatot eltüntet a cég és a munkavállaló között, a fizetséget is az ügynökségtől kapja.