BrüsszelÉrdemi visszhang nélkül maradt az EU-pénzügyminiszterek körében az, hogy a bizottság az Európai Bírósághoz fordult a stabilitási paktum megsértése miatt. Több ország - köztük Szlovénia - is részben támogatta viszont a költségvetési limitet felvető "hatok" tavalyi levelét. A hat nettó befizető ország közül négy (Ausztria, Hollandia, Nagy-Britannia és Németország) foglalt immár szóban is állást a levél tartalma mellett az EU-pénz-ügyminiszterek keddi ülésén, míg Svéd- és Franciaország delegációja nem tett említést a témáról. A jelenlegi és a leendő tagállamok minisztereinek - huszonötös körben tartott - brüsszeli ülésén a dán és a belga delegáció fogalmazott még úgy, hogy "a költségvetési fegyelem kérdéséről tárgyalni kell", és készséget mutatott a téma megvitatására Spanyolország és Portugália is. Egyikük sem utalt azonban az egyszázalékos küszöbre. Némi feltűnést keltett Dusan Mramor szlovén miniszter, aki szerint azért kell a kérdésről beszélni, mert a kiadások alakulását célszerű ellenőrzés alatt tartani.

A stabilitási és növekedési paktum kapcsán értesülések szerint nem hangzott el érdemi megjegyzés, jóllehet a bizottság röviden beszámolt az Európai Bíróságnál kezdeményezett eljárásáról. Francis Mer francia miniszter úgy jellemezte a lépést, mint ami kizárólag "eljárási kérdések tisztázását" célozza.

Élénk visszhangot keltett az a francia felvetés, hogy 2010-ig 105 euróra kellene emelni a dohányipari termékek forgalmazását sújtó jövedéki adót. Mer ezzel egy időben drasztikus intézkedéseket követelt az általa "fiskális turizmusnak" nevezett jelenség ellen, javasolva a személyi fogyasztásra adómentesen, vámmentes határon átvihető cigarettamennyiség csökkentését. Fritz Bolkestein belső piaci biztos csak arra vállalt kötelezettséget, hogy a bizottság írásos véleményt készít a felvetésekről, sajtóértekezletén azonban azt is jelezte, hogy ez - elsősorban ami a jövedéki adó emelését illeti - minden bizonnyal eltanácsoló lesz. Ugyancsak francia felvetés szorgalmazta, hogy az éttermeknél alkalmazott áfa mértékét a szubszidiaritás jegyében utalják tagországi hatáskörbe. Bolkestein válaszában emlékeztetett, hogy ha következetesek akarnak lenni, akkor szubszidiaritást kellene alkalmazni például a cigaretta adója esetében is, ami viszont az esetek többségében kizárná a franciák által szorgalmazott emelést.