Somogyban az előrejelzések szerint 1-2 héten belül kitörhet az influenzajárvány: tömeges megbetegedés már van, a levett mintákból azonban még nem mutattak ki influenzavírust - közölte a járványügyi főorvos.

Az elmúlt napokban két somogyi településről jelentettek jelentősebb számú megbetegedést a megyei tisztiorvosi szolgálatnak, ám az influenzaszerű tünetekkel járó betegségről egyelőre nem állítható, hogy influenza, ugyanis az eredmények még nem érkeztek meg a pécsi víruslaboratóriumból - mondta Szöllösy József.

A főorvos tájékoztatása szerint a napokban Jutában egy 35 fős osztály több mint fele fertőződött meg az egyelőre azonosítatlan vírussal, Somogysámsonban pedig az elmúlt másfél héten mintegy másfélszázan keresték fel a háziorvost influenzaszerű tünetekkel - azaz magas lázzal, izületi fájdalommal, fejfájással, száraz köhögéssel, esetenként hányással és hasi görcsökkel. Ilyen tünetekkel Kaposváron eddig félszázan fordultak orvoshoz.

Szöllösy doktor elmondta: jelenleg influenzafigyelő-szolgálat működik a megyében, ami azt jelenti, hogy a lakosság 20 százalékát érintően, a velük kapcsolatban álló háziorvosoktól jelentést kérnek, ha influenzaszerű megbetegedést tapasztalnak.

Amennyiben a laborvizsgálatok a beküldött mintákból kimutatják az influenzavírust, akkor a megyei tiszti-főorvos hatásköre elrendelni az jelentőszolgálatot, amely már minden háziorvosra kiterjed - fűzte hozzá a járványügyi főorvos.(MTI)