A Fidesz szerint az önkormányzatokat mentesíteni kell a 120 milliárd forintos költségvetési csomag megtakarításai alól, hiszen a nehéz helyzetben lévők már a 2004-es költségvetésben is 100 milliárd forinttal kevesebbet kaptak - írja a Magyar Rádió Online. Az ellenzéki párt éppen ezért felszólítja Draskovics Tibor leendő pénzügyminisztert, nyilatkozzon arról, hogy a megtakarítási csomag érinti-e az önkormányzatokat - mondta Kósa Lajos. A fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, az önkormányzati rendszer ellehetetlenüléséhez vezethet, hogy sorra születnek az önkormányzatoknak plusz feladatokat előíró törvények, ezáltal növekednek kiadásaik, mindemellett azonban, reálértékben mégis kevesebb pénzt kapnak.

- A kormány által elfogadott törvények újabb és újabb kiadásokat határoznak meg az önkormányzatoknál. Ezekre nincs pénz, még akkor sem, ha egyébként ezek a célok elfogadhatók. Nem tudja az önkormányzati rendszer megoldani az egyébként szükséges akadálymentesítést a közintézményeknél, mert nincsen 50 plusz 50 milliárd forintja erre a rendszernek, mert örül, ha a bért ki tudja fizetni, meg a 40 százalékkal megemelt gázszámlát, meg a 30 százalékkal megemelt áramszámlát kifizeti - mondja Kósa Lajos. - Ezért nagyon-nagyon fontos, hogy ne növekedjenek a feladatok, illetve arról kell nyilatkozni a pénzügyminiszternek, hogy a 120 milliárdos Draskovics-csomag érinti-e az önkormányzatokat, és milyen módon, mert most tervezik a saját költségvetésüket, és be kell ezt tervezni. Ha erről nem nyilatkozik, akkor azelőtt megbukik, hogy kinevezték volna, mert felelőtlenül, teljes bizonytalanságban hagy egy teljes államháztartási ágazatot, az önkormányzati rendszert.

Közben a Fidesz már benyújtotta kérését Szili Katalin házelnöknek, hogy a jövő hétfőre hívja össze rendkívüli ülésre az Országgyűlést. A Magyar Rádióhoz eljuttatott levél szerint a legnagyobb ellenzéki párt összegyűjtötte a házszabály által előírt számú aláírást. A Fidesz kéri, hogy a 2004. évi költségvetés valódi számairól és a várható megszorító intézkedésekről szóló határozati javaslatot sürgősen és a Házszabálytól való eltéréssel tárgyalja meg az országgyűlés.

A Magyar Demokrata Fórum továbbra is választ vár a gazdasággal és a pénzügypolitikával kapcsolatos kérdéseire.

- Azokat, amiket a költségvetési törvény beterjesztése óta számos alkalommal feltettünk és érdemi válasz nélkül maradtak - nyilatkozta Herényi Károly frakcióvezető. - Születésének pillanatában felhívtam a figyelmet, hogy a 2004-es költségvetési törvény rossz, tarthatatlan. Megtévesztő és hamis. Pénzről van szó, számoljunk együtt. December 10: a kormány módosító csomagja 182 milliárdot von el a választópolgároktól. Év végére kiderül, hogy 160 milliárddal nagyobb a hiány, leváltják a minisztert. Jön az új, a jelölt, egy 155 milliárdos megszorító csomagot jelent be, ez azt jelenti, hogy mindösszesen 500 milliárd forintot változott a költségvetés összetétele. Én arra számítok, hogy még mindig nem értük el a mélypontot, az MSZP-SZDSZ koalíció még mindig kedvezőbb színben tünteti fel a gazdaság illetve a gazdaságpolitika állapotát, mint amilyen valójában.

(MR)