Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter 150 példányt adott át tegnap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak a Gyakorlati tudnivalók az Európai Unióról kis- és középvállalkozóknak című kézikönyvből. A könyv elsősorban a kkv-k számára kíván segítséget nyújtani az unió jogszabályainak megismeréséhez és megértéséhez, de, mint a miniszter fogalmazott, hasznos lehet a könyvtári olvasók, iskolai és felsőoktatásban részt vevők számára is.

A könyv eligazítást kíván nyújtani az EU vállalkozáspolitikája, a jogszabályi környezet és olyan gyakorlati kérdések, mint az eljárási rendek, pályázati

és fogyasztóvédelmi szabályok tekinetében. Az első kiadás 45 ezer, a most bemutatott aktualizált, átdolgozott második kiadás 100 ezer példányban jelent meg.

A tárca 2850 közművelődési könyvtárnak, egyetemekhez, főiskolákhoz és kutatóbázisokhoz, régiófejlesztési központokhoz és kistérségi megbízottakhoz, kiállításszervezőkhöz továbbítja a kiadványt. "Az EU házhoz jön" című, kis- és középvállalatokat felkészítő országos programsorozatának keretében a GKM eddig 15 ezer hazai vállalkozónak juttatta el a kézikönyvet a kamarák, érdek-képviseleti szervek és szakmai szövetségek segítségével. A vállalkozók hamar megkedvelték a térítésmentesen kézhez kapott könyvet, mivel az érthető módon tárja eléjük a számukra fontos uniós tudnivalókat.

A program keretében számos más kiadvány is megjelenik. Ilyen a 60 ezer példányban kiadott Iránytű - Európai Unió címszavakban című, 22 alapfogalmat tisztázó füzet. Emellett 25 EU-s ismereteket bővítő kiadványhoz 88 millió forint támogatást nyújt a GKM.