A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint az internet olyan fórumoknak ad helyet, amelyeken a felhasználók szabadon megoszthatják tapasztalataikat és véleményüket a többiekkel, s ezért sem a mainál szigorúbb szabályok megalkotása, sem az elrettentés eszközeként használt hatósági fenyegetések nem kívánatosak.

Az MTE az utóbbi hetekben a halapenz.hu weboldal körül kirobbant vitával kapcsolatban nyilvánosságra hozott, s az MTI-hez szerdán eljuttatott ajánlásban közli: az egyesület azt javasolja a tartalomszolgáltatóknak, hogy vitatott tartalmaik automatikus eltávolítása vagy külföldi szerverre áthelyezése előtt mindenképpen konzultáljanak jogi szakértőkkel, akár az MTE segítségét is igénybe véve.

A MTE felhívta a figyelmet arra, hogy a ma hatályos magyarországi jogszabályok lehetővé teszik a fellépést egy esetleges törvénysértést elkövető tartalomszolgáltatóval szemben: az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény részletesen szabályozza a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó szabályokat, valamint a büntetőtörvénykönyv, a polgári törvénykönyv és az adatvédelmi törvény is szabályozza a felelősségre vonás lehetőségét és módját.

AZ MTE megítélése szerint az a hatósági hozzáállás, amely a jogsértés gyanújának felmerülése esetén nem abban segíti a tartalomszolgáltatót, hogy visszataláljon a jogszerűség keretei közé, hanem azonnali betiltással és egyéb büntetéssel fenyegetőzik, illetve a vizsgálati eredményeket megelőlegezve jogsértést feltételez, csak oda vezethet, hogy egyre több magyar nyelvű tartalom előállítója helyezi majd el oldalát külföldi tárhelyszolgáltatók szerverein. Megnehezítve, illetve lehetetlenné téve ezzel az eljárást akkor, ha valóban jogsértést követnek el.

Az MTE szerint ez sem a szabályozó hatóságok, sem pedig az egész magyar információs társadalom számára nem lehet kívánatos cél.(MTI)