A fogyasztóvédelmi szakemberek szerint az internetes áruházak jelentős része jogosulatlan kereskedelmi tevékenységet végez, és nem tájékoztatja kellőképpen a vevőket - értesült az Index. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) megállapította: a megvizsgált ötven internetes áruházból mindössze öt rendelkezik a megfelelő nyilvántartási számmal. A nyilvántartásba vétel nélkül megkezdett csomagküldő kereskedelmi tevékenység jogszerűtlen, és megsértheti a fogyasztók alapvető érdekeit. Így ugyanis a vállalkozás a hatóságok elől rejtve marad, ami alkalmat adhat a visszaélésre.

Az FvF a vizsgált ötven üzlet közül negyvenhat esetében állapított meg valamilyen információhiányt, pedig a hatályos jogszabályok különleges tájékoztatási kötelezettséget rónak az elektronikus kereskedelmi tevékenység gyakorlójára. Ezzel biztosítható ugyanis, hogy az internetes vásárlás során minden szükséges információt megkapjon a fogyasztó.

Legtöbbször a vállalkozásokat sem lehetett azonosítnai, de sok esetben a szavatosságról és a jótállásról sem lehetett információt szerezni az áruházakban - írja a hírportál.

A fogyasztóvédelmi hatóság elsősorban olyan üzleteket ellenőrzött, amelyekben könyveket és CD-ket, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai termékeket, játékokat, mobiltelefonokat, gyógyhatású készítményeket és készételeket kínálnak.(Index)